Poverenik: Viber imenovao predstavnika za Srbiju

Ilustrativna fotografija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je 1. oktobra pismenu odluku kompanije Viber Media S.a.r.l. sa sedištem u Luksemburgu, kojom ova kompanija imenuje svog predstavnika za Republiku Srbiju, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, saopšteno je u petak, 2. oktobra, na sajtu Poverenika.

“U skladu sa zakonom, ovom predstavniku se, uz kompaniju Viber Media S.a.r.l. odnosno umesto nje, Poverenik ili drugo lice može obratiti u pogledu svih pitanja u vezi sa obradom podataka o ličnosti, a u cilju obezbeđivanja poštovanja odredbi ovog zakona”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici kompanije Viber za Republiku Srbiju advokati Zajedničke advokatske kancelarije Marković Vukotić Jovković.

Pročitajte i ovo: Zaštita podataka bez 'Štita privatnosti' i u Srbiji

Imenovanju predstavnika ove kompanije prethodilo je inicijalno obraćanje SHARE fondacije.

Poverenik je ponovo apelovao na druge strane kompanije koje imaju obavezu imenovanja svog predstavnika u Republici Srbiji, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, da istu obavezu izvrše i time pokažu svest o obavezi poštovanja vladavine prava i privatnosti svojih korisnika u Republici Srbiji.