EU upozorava Tursku na sankcije zbog 'provokacija' u Mediteranu

Evropska unija kaže da bi mogla uvesti sankcije Turskoj zbog "provokacija i pritisaka" prema Grčkoj zbog energetskih resursa i pomorskih granica, prenosi BBC. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (Ursula von der Leyen) pozvala je Ankaru da se „uzdrži od jednostranih akcija“ u istočnom Mediteranu, obraćajući se u petak rano ujutru tokom sastanka lidera EU u Briselu.

Ranije su Turska i Grčka uspostavile vojnu telefonsku liniju kako bi pokušale da smanje rizik od sukoba u regionu. Tenzije su porasle početkom ove godine kada je Turska poslala brod u sporno područje da traži potencijalno bogata nalazišta nafte i gasa.

Pročitajte i ovo: Nemirne vode Sredozemlja zbog tenzija između Grčke i Turske

Von der Lajen je rekla novinarima da EU želi "pozitivan i konstruktivan odnos sa Turskom i to bi takođe bilo u velikoj meri u interesu Ankare".

Nakon sastanka održanog kasno uveče, članice EU dogovorile su se da preispitaju ponašanje Turske u decembru i uvedu sankcije ako „provokacije“ nisu prestale. Austrijski kancelar Sebastian Kurc (Sebastian Kurz) je nakon sastanka na Tviteru poručio: „EU upućuje jasnu pretnju sankcijama protiv Turske ukoliko nastavi da krši međunarodno pravo“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da EU nudi Turskoj bliže odnose u trgovini i drugim oblastima, ali da zadržava pretnju sankcijama ako tenzije na Mediteranu ne deeskaliraju.

Evropska unija i Turska već dugo imaju krhke odnose. Turska je dugoročni kandidat za članstvo u EU, ali napori su zastali. Lideri EU kritikovali su izveštaj Turske o ljudskim pravima i vladavini zakona, posebno nakon neuspelog vojnog puča 2016. godine. Uprkos naporima, Turska ostaje važan partner za EU. Turska je domaćin milionima migranata i sklopila je sporazum sa EU kojim je ograničen broj pristiglih u Grčku. I Grčka i Turska su članice NATO-a, ali imaju istoriju graničnih sporova i konkurentskih zahteva za pomorska prava.

Tenzije su se razbuktale u avgustu kada je Ankara poslala istraživački brod u područje južno od grčkog ostrva Kastelorizo na koje polažu pravo Grčka, Turska i Kipar.

Pročitajte i ovo: Bez EU sankcija Turskoj nakon što je prihvatila razgovore s Grčkom

Grčka je taj potez nazvala "novom ozbiljnom eskalacijom", a EU je podržala svoje članice Kipar i Grčku protiv Turske. Tenzije su donekle popustile kada se istraživački brod vratio u turske vode prošlog meseca i obe strane su rekle da su spremne da nastave razgovore.