Đurić: Bez formiranja ZSO nema napretka u dijalogu

Marko Đurić u razgovoru sa novinarima u Briselu, 27. avgust

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić izjavio je da je "nemoguće zamisliti bilo kakav suštinski napredak u dijalogu (Srbije i Kosova) dok Zajednica srpskih opština (ZSO) ne bude formirana sa svim dogovorenim nadležnostima".

Navodeći da je formiranje ZSO "obaveza Prištine", Đurić je rekao da je pitanje kakav je smisao dijaloga sa nekim "koga ne obavezuje ni data reč ni potpis".

Đurić je optužio premijera Kosova Avudlaha (Avdullah) Hotija da se "svakodnevno ruga i Evropskoj uniji i Beogradu navodeći da je za njega tema Zajednice srpskih opština zatvorena".

Pročitajte i ovo: Hoti: Kosovo sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština

"Dijalog Beograda i Prištine jedinstven je po tome što jedna od strana u dijalogu nema čak ni potrebu da se pravda zbog nesprovođenja dogovora, niti trpi ikakve sankcije od strane posrednika u dijalogu", naveo je Đurić, a prenela Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo.

Đurić je rekao i da se "Prištini ne može verovati" i da "Hotijeve provokacije ne smeju ostati bez odgovora Evropske unije".

Premijer Kosova izjavio je 24. septembra da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom jer je taj sporazum zaključen još 2013. godine.

Pročitajte i ovo: Odložen sastanak eksperata Srbije i Kosova zbog COVID-19

Sastanak eksperata Srbije i Kosova, koji je trebalo da bude održan 28. septembra u Briselu, je otkazan.

Pre nego što je saopštio da se sastanak otkazuje "zbog povećanog opreza u vezi sa COVID-19", specijalni izaslanik Evropske Unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak objavio je da ZSO neće biti na dnevnom redu jer jedna strana još nije spremna za diskusiju.

"Ali, ovo se mora rešiti kao deo sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na sastancima lidera", napisao je Lajčak 24. septembra na Tviteru.

Pročitajte i ovo: EU: Implementacija dogovora o ZSO može obuhvatiti mišljenje Ustavnog Suda Kosova

Implementacija ZSO je trenutno kamen spoticanja u dijalogu između Srbije i Kosova. Srpska strana inisistira da nastavak dijaloga na najvišem politčkom nivou zavisi od spremnosti Prištine da počne sa implementacijom dogovora, dok kosovska strana smatra da je rasprava nepotrebna budući da je sporazum zaključen još 2013. godine.

Dogovor o formiranju Zajednice Srpskih Opština je postignut 2013 a detalji su utvrđeni 2015 godine. Priština još nije počela sa implementacijom ovog sporazuma.

Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova. Prema Ustavnom sudu, sporno je to što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine u kojoj je većinska jedna etnička zajednica.