Kremlj kritikuje EU zbog nepriznavanja Lukašenka

Rusija je kritikovala odluku Evropske unije da ne prizna Aleksandra Lukašenka kao legitimnog predsjednika Bjelorusije, rekavši da odluka krši međunarodno pravo i jednako je indirektnom miješanju u unutrašnje stvari zemlje.

Lukašenko koji se nalazi na vlasti od 1994. godine održao je svečanu inauguraciju tajnom ceremonijom 23. septembra nakon višesedmičnih masovnih protesta. Prošlog mjeseca proglasio je pobjedu na izborima za koje brojni kažu da su namješteni, a zapadne vlade i opozicija ne priznaju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je novinarima 25. septembra da bi odluka da ne priznaju Lukašenka za šefa države zakomplikovala dijalog EU sa Bjelorusijom i da neće imati efekta na bjeloruske veze sa Moskvom.

Pročitajte i ovo: Borrell: EU ne priznaje Lukašenka za predsednika

Rusija od izbora podržava Lukašenka zajmom od 1,5 milijardi dolara i zavjetima o mogućoj vojnoj pomoći, uključujući podršku policijske brigade.

Pročitajte i ovo: Lukašenko položio zakletvu na iznenadnoj inauguraciji

Komentari Peskova dolaze dan nakon što je šef vanjske politike EU ponovio stav bloka da odbijaju priznati Lukašenka kao legitimnog lidera Bjelorusije. Sjedinjene Države također ne priznaju Lukašenka kao predsjednika Bjelorusije.