Cvijanović: Napadi na Viškovića namjerno puštena priča

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović kazala je u petak 18. septembra da joj vijest da je protiv premijera RS Radovana Viškovića u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) formiran predmet, djeluje kao namjerno puštena priča da bi se pažnja javnosti skrenula sa potresa u Stranci demokratske akcije (SDA).

Ona je, agenciji Srna rekla kako misli da se skreće tema sa odlaska Aljoše Čampare i njegovih optužbi na račun dojučerašnjih stranačkih kolega i visokopozicioniranog kadra SDA.

Cvijanović je navela da joj djeluje kao namjerno puštena priča o lažnom svjedoku u vezi sa Radovanom Viškovićem.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Posebni odjel za ratne zločine već formirao predmet koji se odnose na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS).

Memorijalni centar Srebrenica (MMC) pozvao je u petak 17. septembra Tužilaštvo BiH da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera RS Radovana Viškovića.

Kako je objavljeno na twitter nalogu MMC, istragu traže vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je, kako navode iz ove ustanove, na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu “Josipović i drugi” naveo da mu je "R.V. nudio novac da premješta masovne grobnice".

“Nažalost, nagledali smo se svega i svačega u okviru i međunarodnog sudovanja i onog na nivou BiH, tako da vidimo i nevino osuđene, ali i ratne zločince koji se šepure po BiH, a ni jedan sud niti je htio, niti se usudio da ih osudi jer se to nije uklapalo u osmišljenu političku konstrukciju”, konstatovala je predsjednica RS.

Ona je istakla da niko normalan nema ništa protiv da pravosudni organi rade svoj posao i da istražuju sve što treba od ratnih zločina do bilo kojeg oblika kriminala ili korupcije.

“Ali, imati s jedne strane takve optužbe, a s druge strane tvrdnje da je riječ o svjedoku koji je psihički poremećen i koji je za novac lažno svjedočio, a onda sve to eksploatisati medijski, i to baš kad je na sceni opšta pometnja u političkom Sarajevu, onda to zaista djeluje s lošom namjerom”, naglasila je Cvijanović.