Viši sud: Ukinut pritvor sedmorici optuženih u slučaju “Jovanjica”

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu ukinulo je pritvor sedmorici osumnjičenih koji su uhapšeni 1. jula u okviru istrage privrednog društva “Jovanjica” i oni će se u nastavku postupka braniti sa slobode, potvrđeno je u tom sudu za RSE.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu ukinulo je pritvor sedmorici osumnjičenih koji su uhapšeni 1. jula u okviru istrage privrednog društva “Jovanjica”, potvrdila je portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Njima se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Kako je navela Tešić, sedmorici optuženih pritvor je ukinut jer su prestali razlozi zbog kojih je bio određen, ispitani su svi predloženi svedoci, a kako je istraga i dalje u toku, optuženi će se braniti sa slobode.

Među osumnjičenima koji su pušteni da se brane sa slobode, osim civila, su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Većinski vlasnik “Jovanjice” Predrag Koluvija i još osam uhapšenih u novembru 2019. se i dalje nalaze u pritvoru i njima će suđenje početi u oktobru ove godine, potvrđeno je za RSE.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je 10. juna potvrdilo optužnicu protiv Predraga Koluvije, većinskog vlasnika poljoprivrednog dobra "Jovanjica", kao i protiv još devet osoba, zbog sumnje da su na tom imanju uzgajali marihuanu.

Koluvija i ostali optuženi u pritvoru su od hapšenja, 14 novembra 2019. godine.

Nakon hapšenja je saopšteno da su pripadnici MUP-a Srbije po nalogu Tužilaštva ušli na poljoprivredno dobro "Jovanjica" u blizini Stare Pazove i tamo pronašli ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima.

Zaplenjeno je 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.651 stabljika te opojne droge u sirovom stanju težine gotovo četiri tone.