Von der Leyen predstavila plan EU protiv budućih kriza, spomenula i Zapadni Balkan

Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Fon der Lajen) opisala je u godišnjem govoru o stanju Evropske unije (EU) sumornu situaciju i recesiju koju je izazvala pandemija korona virusa, ali i predstavila plan koji će učiniti blok otpornijim na krize u budućnosti.

Potvrdila je ciljeve koje je proklamovala kada je stupila na dužnost u decembru: borbu protiv klimatskih promjena i digitalnu revoluciju, javio je Reuters.

Von der Leyen je opisala plan za smanjenje emisija štetnih gasova za najmanje 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine do 2030. godine, što je povećanje sa sadašnjih 40 odsto, i pozvala na veće ulaganje u tehnologiju da bi Evropa bila konkurentnija Evropi i SAD-u.

Pročitajte i ovo: EU izdvaja 400 miliona eura za podršku inicijativi SZO za nabavku vakcina

U govoru u Evropskom parlamentu je rekla da je "ovo trenutak za Evropu" da pokaže unutrašnje povjerenje među svima i da nastupi jedinstveno.

"Došao je trenutak da Evropa bude predvodnik na putu iz ove ranjivosti prema novoj vitalnosti. Ovo kažem zato što su posljednji mjeseci ponovo ukazali na našu zajedničku vrijednost. Pretvorili smo strah i podjele među državama članicama u povjerenje u našu Uniju", naglasila je Von der Leyen.

Samo nekoliko rečenica posvetila je Brexitu i rekla da iz dana u dan opadaju šanse da će na vrijeme biti postignut sporazum sa Velikom Britanijom o budućim trgovinskim odnosima.

Pročitajte i ovo: Britanski premijer: Sporazum sa EU do 15. oktobra, u suprotnom svako svojim putem

Budućnost Zapadnog Balkana leži u EU

U svom govoru Usrula von der Leyen je podvukla i da je budućnost Zapadnog Balkana u EU.

"Zapravo, budućnost čitavog regiona leži u EU. Dijelimo istu historiju i istu sudbinu. Zapadni Balkan je dio Evrope i nije samo usputno zaustavljanje na 'putu svile' ", poručila je.

Govoreći o vanjskoj i politici proširenja, ocijenila je da je odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom bila "historijska".

Njen govor je trajao skoro sat i po, a u toku obraćanja je šefica Evropske komisije najavila da će ova institucija ubrzo predstaviti takozvani investicioni paket za Zemlje Zapadnog Balkana.

Inače, godišnje nastupanje prve osobe Evropske komisije na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta smatra se među važnijim događajima u evropskim institucijama. Obično se održava u septembru, kada se predstavljaju detaljni planovi i radnje koje Komisija namjerava preduzeti putem zakonodavstva i drugih inicijativa do kraja sljedeće godine.

Ovo je prvi govor Ursule von der Leyen, budući da je ona u decembru 2019. godine preuzela najvažniju funkciju u evropskim institucijama.

Od kada je preuzela mandat da vodi Komisiju, suočila se sa krizom zbog izbijanja pandemije COVID-a 19, te ekonomskim i političkim posljedicama ove krize.