Navaljni 'zdravstveno bolje', glasnogovornica kritičara Kremlja sumnja u te navode

Aleksej Navaljni

Njemački magazin Der Spiegel izvijestio je da je hospitalizirani ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni napredovao u oporavku nakon trovanja nervnim agensom i da će, kako se navodi, moći govoriti, iako je njegova glasnogovornica umanjila navode njemačkog medija.

Aleksej Navaljni (44), strogi kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, liječi se u berlinskoj bolnici Charite od 22. augusta, dva dana nakon što mu je pozlilo na letu u Sibiru.

Njemački stručnjaci kažu da testovi pokazuju da je otrovan sovjetskim vojnim nervnim agensom iz grupe novičok, zbog čega su Europska unija, Njemačka i druge države tražile od Rusije da istraži ovaj slučaj.

Navaljnijev tim i rodbina vjeruju da su iza trovanja stajale ruske vlasti, što Kremlj žestoko poriče.

"Der Spiegel i Bellingcat razumiju da Navaljni može ponovno govoriti i vjerojatno se može sjetiti detalja o svom kolapsu", naveo je časopis. "Njegove izjave mogu biti opasne za ljude koji stoje iza napada."

Pročitajte i ovo: Pompeo: Trovanje Navaljnog vjerojatno su naredili visoki ruski dužnosnici

Njemački magazin rekao je da je Navaljnijeva policijska zaštita pojačana u očekivanju da će primati više posjetitelja kako se njegovo zdravstveno stanje bude poboljšavalo.

Međutim, čini se da glasnogovornica Navaljnija, Kira Jarmiš, umanjuje navode časopisa Der Spiegel.

"U vezi s najnovijim materijalom o Alekseju: da je svjestan i reagira na one oko sebe, to smo izvijestili već u ponedjeljak. Ali, općenito, članak je vrlo pretjeran i sadrži brojne činjenične pogreške", napisala je Jarmiš na Twitteru, bez izričitog citiranja članka Der Spiegela.

Iz bolnice koja liječila Navaljnija nije bilo komentara.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj