London priznaje 'ograničeno' kršenje međunarodnog prava o Bregzitu

Granica između Severne i Republike Irske

Britanska vlada je priznala u utorak, kada je počela osma runda pregovora sa Evropskom Unijom o trgovinskom sporazumu, da bi mogla prekršiti međunarodno pravo, doduše. na "poseban i ograničen način," prenosi CNN.

Državni sekretar za Severnu Irsku Brendon Luis (Brandon Lewis) je to kazao u parlamentu uoči objavljivanja u sredu pravnog akta koji reguliše tu materiju.

Kritičari se pribojavaju da će se time promeniti sadržina sporazuma o Bregzitu koji je premijer Boris Džonson (Boris Johnson) postigao sa EU prošle jeseni.

Luis govorio o karakteru tog zakona dan nakon što je vlada bila prinuđena relativizuje navode iz medija da namerava da promeni neke od ključnih odredbi pre svega o privremenom režimu uspostavljenom za Severnu Irsku, odnosno na promet roba u tom području na granici sa Republikom Irskom, što je ujedno i granica sa Evropskom unijom.

Luis je istakao da se da se time "krši međunarodno pravo na poseban i ograničen način," ali da vlada planira promenu protokola o carinskim aranžmanima da bi bio "jasniji".

Time bi bio podriven sporazum koji je Džonson potpisao u oktobru prošle godine da bi izbegao vraćanje tvrde granice u toj oblasti. Istovremeno, to može da dovede do kraha i svekukupnih pregovora.

Britanski premijer je istakao pre neki dan da dogovor o trgovinskom sporazumu mora da se postigne do 15. oktobra, u suptonom obe strane treba da nastave svojim putem.

U EU su upozorili London da mora da poštuje obaveze, te da je to udar na "poverenje", što bi ugrozilo pregovore.

Potez britanske vlade kritikovala je i opozicija, zatim poslovna zajednica koja upozorava da bi izostanak trgovinskog sporazuma sa EU na koju otpada skoro 50 odsto izvoza ove zemlje, uzdrmalo njenu ekonomiju gore nego pandemija.

Nezadovoljna je čak i bivša premijerka Tereza Mej koja je upozorila u utorak na rizik od nanošenja štete međunarodnom ugledu zemlje.

U međuvremenu, Fajnenšel tajms (Financial Times) je objavio da je šef pravne službe vlade Džonatan Džouns (Jonathan Jones) podneo ostavku protestujući zbog najavljenog "dovođenja u pitanje delova Sporazuma o izlasku iz EU."

Portparol Vlade je potvrdio Džounsovu ostavku, prenosi CNN.

Pročitajte i ovo: Britanski premijer: Sporazum sa EU do 15. oktobra, u suprotnom svako svojim putem