Merkel ublažava mogućnost zaustavljanja Severnog toka 2 zbog Navaljnog

Ruski brod "Akademik Čerskij" angažovan za dovršetak Severnog toka 2

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar ekonomije Peter Altmajer ublažili su mogućnost zaustavljanja izgradnje gasovoda iz Rusije do Nemačke Severni tok 2, kao deo eventualnog paketa sankcija Moskvi zbog trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, prenosi Rojters pozivajući se na izvore u vladajućoj Demohrišćanskoj Uniji.

Nemačka se konsultuje sa partnerima u EU i NATO kako da reaguju ako Rusija odbije da razjasni šta se desilo Navaljnom, koji je na lečenju u Berlinu. Merkel je njegovo trovanje opisala kao pokušaj ubistva nervnim agensom novičok.

U igri je i budućnost Severnog toka 2 kojim bi se udvostručio kapacitet postojećeg gasovoda Severni tok 1 od Rusije do Nemačke. Do sada je izgrađeno 90 odsto ovog projekta i trebalo bi da profunkcioniše sledeće godine.

Na sastanku parlamentarne grupacije njene partije, Merkelova je ponovila poziv za evropskim odgovorom na napad na Navaljnog, ali je zauzela oprezan stav kada je reč o sudbini Severnog toka 2, kazali su učesnici na koje se poziva Rojters.

Ona je rekla poslanicima iz Demohrišćanske Unije da neki govori o Severnom toku 2 u kontekstu odgovora EU, dodajući da su mišljenja podeljena. Na evropskom nivou mnogi ne bi eksplicitno doveli u vezu slučaj Navaljni i zaustavljanje gasovoda, kazala je Merkelova.

U ponedeljak je njen portparol izjavio da kancelarka ne isključuje uvođenje sankcija.

Na oprez je pozivao i šef poslaničke grupe Demohrišćanske Unije u Bundestagu Ralf Brinhaus, navode izvori.

Ministar ekonoije Peter Altmajer je ostavio otvorenom mogućnost uvođenja sankcija, ali je u rekao u ponedeljak da držanje linija komunikacije otvorenim je često efikasniji način, jer sankcije mogu rezultirati zaoštravanjem politike Moskve.

"Ja ne znam ni jedan slučaj u kome je zemlja poput Rusije, ili slična, promenila ponašanje zbog sankcija," istakao je nemački ministar.

Istovremeno, lider poslovnog udruženja za istočnu Evropu Majkl (Michael) Harms je izjavio je, pravno gledano, gotovo nemoguće zaustaviti projekat, jer su izdate dozvole i ugorovi čvrsti – ne samo u Nemačkoj, već i u još pet, te da je usklađen sa evropskim propisima.

S druge strane, sve su učestaliji glasovi unutar Demohrišćanske Unije da se okonča gradnja gasovoda dugog 1.230 kilometara ispod Baltičkog mora – od zaliva Narva u Rusiji do nemačkog grada Lubmin.

Tako je šef parlamentarnog odbora za spoljnu politiku Norbert Retgen i jedan od kandidata za novog lidera Demohrišćanske unije nakon što se Angela Merkel povukla sa čelne pozicije, izjavio da "moramo reagovati sa jedinim jezikom koji Putin razume – a to je prodaja gasa".

"Nakon trovanja Navaljnog potreban nam je čvrsti evropski odgovor. EU treba zajednički da odluči da obustavi Severni tok 2”, istakao je Retgen.

Ovaj gasovod je trebalo da bude završen krajem prošle godine, ali su radovi usporeni zbog pretnje SAD sankcijama. Vašington, Poljska, baltičke i još neke članice EU se protive Severnom toku 2 smatrajući da je on u funkciji širenja geopolitičkog uticaja Rusije.

Pročitajte i ovo: Raste pritisak u Nemačkoj na Merkelovu da odustane od Severnog toka 2