Komšić traži vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH o priznanju Kosova

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu, 9. septembra, neće održati nijednu sjednicu, iako su dva člana Predsjedništva BiH, zatražila održavanje dvije sjednice.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH uputio je zahtjev da u srijedu, u 10,45, bude održana vanredna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o inicijativi za premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Јerusalem.

Dodik je objasnio da je to interes SAD, a da je BiH stalo do američke podrške.

Drugi član Predsjedništva BiH, Željko Komšić je zatražio da se u 11 sati održi vanredna sjednica Kolektivnog šefa države o Prijedlogu Odluke o priznanju Republike Kosovo.

U srijedu, 8. septembra u Bosnu i Hercegovinu stiže zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koji ima susret sa članovima Predsjedništva BiH u 9 sati ujutro.

Pročitajte i ovo: Specijalni američki izaslanik Palmer stiže u Sarajevo u srijedu

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je u utorak, 8. septembra, u Mostaru, da je Palmer obaviješten o inicijativi za premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Јeruselem.

Prethodno je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH prokomentarisao najavu Milorada Dodika 'licemjernom, kao čovjeka sa američke crne liste'.

"Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čovjeka u Bosni i Hercegovini koji je više protiv američkih interesa. Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom, i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče", izjavio je Komšić, 7. septembra.

Milorad Dodik je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država od 2017. zbog nepoštovanja Ustavnog suda BiH o zabrani organizovanja referenduma.