Vučić telefonom sa Lavrovom o razgovorima u Vašingtonu i Briselu

Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov tokom susreta u Beogradu 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u nedelju, 6. septembra telefonom sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i upoznao ga sa razgovorima koje je delegacija Srbije imala u Vašingtonu i Briselu, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

"Dvojica sagovornika su konstatovala da su odnosi Srbije i Rusije iskreno prijateljski. Oni su takođe potvrdili odlučnost da se nastavi rad na ostvarenju svih zajedničkih projekata, kao i međusobna podrška na međunarodnoj političkoj pozornici", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Šta piše u sporazumu Kosova i Srbije?

Kako se dodaje, Lavrov je rekao Vučiću da će Rusija uvek podržavati prijateljsku Srbiju, dok je predsednik Vučić izrazio uverenje da će dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina u Srbiju biti od istorijskog značaja i doprineti unapređenju odnosa i saradnje dveju zemalja.

Vučić je ranije izjavio da će Putin posetiti u Srbiju u oktobru.

Pročitajte i ovo: Zaharova se izvinila zbog posta o susretu Vučića i Trampa

Srbija i Kosovo postigli su 4. septembra u Washingtonu dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa. Ceremonija poptisivanja je održana u Beloj Kući, a prisustvovao joj je i predsednik SAD Donald Trump (Tramp).

Predsednik Srbije sastao se u nedelju, 6. septembra u Briselu sa specijalnim izaslanikom držvanog sekretara SAD Metju Palmerom (Mathew Palmer) i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

Vučić je posle sastanka rekao da EU insistira da ona treba da vodi politički dijalog Kosova i Srbije.

Sutra, 7. septembra će se u sedištu EU održati nova runda dijaloga na najvišem političkom nivou.