Podrška Bošnjacima iz Pljevalja u Sarajevu

Vaš browser nepodržava HTML5

Defile u Sarajevu: Podrška Bošnjacima u Crnoj Gori

U Sarajevu je organizovana automobilska kolona u znak podrške Bošnjacima u Crnoj Gori, pod parolom – „Braćo, nijeste sami“.

Kolona od nekoliko desetina automobila prošla je glavnom sarajevskom saobraćajnicom od Vijećnice do sarajevskog naselja Ilidža.

Vozači su trubili iz automobila na kojima su bile istaknute zastave Bosne i Hercegovine, Crne Gore, ali i Sjedinjenih Američkih Država i Sandžaka.

Skup u Sarajevu je, kako navode organizatori, podrška građanima bošnjačke nacionalnosti u Pljevljima, ali i drugim mjestima koji žive u Crnoj Gori, koji posljednjih dana svjedoče nacionalističkim uvredama, prijetnjama i napadima, nakon izbora u Crnoj Gori u nedjelju 30. avgusta.

Organizatori kolone su Bošnjački pokret i Narodni front.

„Ovo je građanska podrška Bošnjacima i svim ugroženim nacionalnim manjinama u Crnoj Gori, nakon višednevnog divljanja velikosrpske i četničke politike, sa jasnim porukama koje neodoljivo podsjećaju na poruke koje su prethodile genocidu i koje su poruke onih struktura koje su planirale i provodile genocid i opsadu grada Sarajeva“, poručio je predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić.

Dodao je da je „Bosna i Hercegovina matična zemlja svih Bošnjaka, ma gdje živjeli, i u nedostatku adekvatne reakcije struktura vlasti u Crnoj Gori, međunarodne zajednice, naravno da mi kao grad, koji je osjetio na svojoj koži u najvećoj mjeri stradanja i zločine velikosrpske politike reagujemo na ovakav način podrške, sa porukama mira“.

Kolona automobila u vožnji Sarajevom u znak podrške Bošnjacima iz Pljevalja

On je naglasio da ovim skupom ne žele da se upliću u izbore i primjenu izbornih rezultata, ali da žele pružiti podršku građanima koji su se u prethodnom periodu opredijelili za euroatlantske integracije.

Tokom proslave opozicione pobjede u izbornoj noći u Pljevljima, na sjeveru Crne Gore, napadnuta su dva muškarca islamske vjeroispovijesti, a demolirano je više objekata čiji su vlasnici građani, također islamske vjeroispovijesti.

Pročitajte i ovo: Postizborni incidenti i strah u Pljevljima

Nepoznate osobe kamenovale su, u noći između 1. i 2. septembra, prostorije Islamske zajednice (IZ) u Pljevljima, a kroz polomljeno staklo ubačena je i poruka na kojoj je ispisano „Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Vaš browser nepodržava HTML5

Abazović za RSE: 'Deklasirala nas je nepravda'

Nasilje nad Bošnjacima osudili su, pored predstavnika dosadašnjih vladajućih partija i pobjedničke stranke na izborima.