Protest ispred Cetinjskog manastira

Par hiljada učesnika patriotskog skupa okupili su se u četvrtak 3. septembra ispred Cetinjskog manastira, gdje se nalazi sjedište Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori sa porukom da je, kako su naveli, Crna Gora najveća svetinja. Skup je završen mirno i bez incidenata.

Prema ranijoj najavi nije bilo političkih predstavnika niti govornika. Skup je organizovala neformalna grupa građana sa Cetinja, a učesnici su nosili crnogorske zastave i pjevali patriotske pjesme.

Vaš browser nepodržava HTML5

Skup na Cetinju: 'Crna Gora je najveća svetinja'

Danilo Brajović, jedan od organizatora skupa za Radio Slobodna Evropa je rekao da je skup napravljen spontano sa ciljem da se iskaže ljubav i revolt.

“Naš cilj je da pokažemo kako se voli država, a revoltirani najavom trojne koalicije da ce revidirati Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Porukom ljubavi i mira hoćemo da pokažemo kako se može doći do dogovora koji će bit dobar za Crnu Goru", naveo je Brajović.

On je također rekao da pozivaju Srbe u Crnoj Gori da "shvate, da prihvate da mi postojimo i da nećemo odustati."

"Pozivamo ih da shvate da ne mogu mahati u Crnoj Gori tuđim zastavama”.

Mitropolija crnogorsko-primorska ranije je saopštila da im policija nije odgovorila na dopise vezane za skup pred Cetinjskim manastirom, za koji se ne zna da li je prijavljen.

Pročitajte i ovo: Opozicija u Crnoj Gori i SPC otkazale proslave zbog rizika od nasilja

Iz Mitropolije je saopšteno da su dan ranije o okupljanju obavijestili cetinjsku policiju, direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića.

Sa dopisom su upoznali i delegaciju Evropske unije kao i ambasade Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.