Reis Kavazović: Država Crna Gora da obezbijedi sigurnost građanima

Reis-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Vijesti koje dolaze iz Crne Gore, poruke antimuslimanske mržnje koje se sve češće čuju u susjednoj državi, a naročito jučerašnji fizički napad na Bošnjake u Pljevljima, unijele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, navodi u saopštenju povodom dešavanja u Crnoj Gori reis-l-ulema Islamske zajednice (IZ) Husein efendija Kavazović.

On je reagovao povodom napada na Bošnjake i muslimane u Crnoj Gori, naročito, kako se navodi u saopštenju nakon uznemirujućih dešavanja u Pljevljima

„Ja kao reisu-l-ulema sam zabrinut zbog činjenice da je antimuslimanska i antibošnjačka retorika koja se mjesecima toleriše u javnom prostoru počela postajati osnova za nasilne napade organizovanih skupina koje više i ne kriju svoju zločinačku agendu“, navodi poglavar IZ u BiH.

Brojni muslimani i Bošnjaci iz Crne Gore i okruženja su mu, kako navodi, tim povodom pisali zabrinuti za svoju budućnost.

„Sve podsjeća na povratak idelologija koje su devedesetih na ovim prostorima već dovele do zločina i genocida“, dodaje se u saopštenju za javnost.

Pročitajte i ovo: Noć incidenata u Podgorici

Reis-l-ulema Islamske zajednice apeluje na sve međunarodne institucije da ozbiljno shvate izazove s kojima se Crna Gora susreće, te da reaguju na kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i muslimana, kao i drugih manjina.

„Naročito da ne zanemaruju nacionalističku i ratnohuškačku retoriku koja prijeti da prizove nove zločine na ovim prostorima“, navodi Kavazović.

Pozvao je državu Crnu Goru da obezbijedi sigurnost svojim građanima, a od Srpske pravoslavne crkve očekuje da se ogradi od islamofobičnih istupa onih koji zvanično nastupaju u njeno ime i tvrde da govore sa pozicija svetosavlja.

Pročitajte i ovo: Opozicija u Crnoj Gori i SPC otkazale proslave zbog rizika od nasilja

„Na njima je posebna odgovornost za sve što se ovih dana dešava u Crnoj Gori, jer su sami odabrali da budu nosioci tih procesa. Danas, kada se ponovo prolijeva nevina krv u Pljevljima, ne mogu se ponašati kao da ih se to ne tiče i da s tim nemaju ništa. Kao ljudi vjere najmanje što mogu uraditi je da osude takve postupke i stanu u zaštitu svojih komšija“, zaključuje u saopštenju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Pročitajte i ovo: Komšić: Napadi na Bošnjake u Crnoj Gori, pokazuju o kakvoj je politici riječ