Komšić: Napadi na Bošnjake u Crnoj Gori, pokazuju o kakvoj je politici riječ

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH

Slike koje dolaze iz Crne Gore govore o kakvoj je politici riječ, ocijenio je u utorak (1.septembra) član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić, komentarišući dešavanja nakon izbora u Crnoj Gori.

Kazao je da treba biti mudar i oprezan, te da su živa sjećanja na rat u BiH - zašto je on vođen i ko ga je vodio, ko je napadao a ko se branio.

"Sve što smo mislili da se više ne može ponoviti i dogoditi, pokazalo se to u punoj snazi u protekla dva dana u Crnoj Gori. To nije demokratija. Dešavanja na sjeveru Crne Gore, napadi na Bošnjake, najočitije govori o čemu se tu radi", rekao je Komšić novinarima na mezarju Kovači u Sarajevu.

Pročitajte i ovo: Noć incidenata u Podgorici

On i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su u utorak povodom obilježavanja 28. godišnjice Prvog korpusa Armije Republike BiH, odali počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i položili cvijeće na Mezarju Kovači, Haremu Alipašine džamije, i na grobljima Lav, Stadion, Sv. Josip, Sv. Marko.

Komšić se zapitao šta je cijeli koncept “agresivnog šovinizma i agresivnog fašizma koji može cijelu regiju gurnuti u pravcu koji može biti loš i tragičan”.

"Treba biti oprezan, treba biti pametan. Ljude u Sarajevu pozivam da dobro razmisle o čemu se radi u regiji, da suspregnu lične, materijalne i političke interese. Ovdje se igra malo drugačija i politička, možda i geopolitička igra. Valja biti mudar, a sve da naša djeca ne prolaze ono što smo mi prolazili, brojali poginule koji su dali svoje živote za slobodu", rekao je član Predsjedništva BiH.