Tihanovskaja liderima EU: Poštujte izbor bjeloruskog naroda

Svetlana Tihanovskaja obraća se javnosti videolinkom iz Litve

Bjeloruska oporbena političarka Svetlana Tihanovskaja pozvala je danas (19. kolovoz) lidere EU da ne priznaju neregularne predsjedničke izbore u njezinoj zemlji i da poštuju izbor bjeloruskog naroda.

Tihanovskaja se obratila iz egzila u susjednoj Litvi prije izvanrednog summita EU, koji će se održati putem videoveze radi diskusije o krizi u Bjelorusiji.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko suočen je s valom prosvjeda i štrajkova koji predstavljaju do sada najveći izazov tijekom njegove vladavine u prethodnih 26 godina.

On demantira da su izbori 9. kolovoza, na kojima je osvojio šesti mandat, bili namješteni.

Pročitajte i ovo: Galeoti za RSE: Lukašenka će zbaciti njegovi saradnici

"Pozivam vas da ne priznate neregularne izbore. Lukašenko je izgubio sav legitimitet u očima našeg naroda i svijeta", rekla je Tihanovskaja.

Tihanovskaja tvrdi da je ona pravi pobjednik izbora i želi da novo glasovanje bude održano pod nekom vrstom međunarodnog nadzora.

Pročitajte i ovo: Tihanovskaja ostaje simbol protesta uprkos odlasku iz Belorusije

EU je ranije nagovijestila da će uvesti sankcije dužnosnicima Bjelorusije za koje se utvrdi da su odgovorni za izbornu prijevaru i akciju protiv prosvjednika tijekom koje su najmanje dvije osobe poginule, a nekoliko tisuća privedeno.

Šefica švedske diplomacije Ann Linde ponudila je da posjeti Minsk u svojstvu buduće predsjednice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), tijela koje obuhvaća zapadne države i bivše sovjetske republike, a koje često posreduje u ovoj regiji.

Vaš browser nepodržava HTML5

Može li doći do dijaloga u Bjelorusiji?