Telekom Srbija: Opozicija pita kako se troše pare građana

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke je 12. avgusta 2020. Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv članova Nadzornog odbora Telekoma Srbija i državnog revizora zbog sumnje da su, kako se navodi u tužbi, odobrili nezakonitu kupovinu nekoliko kablovskih operatera kojom je Telekom oštećen za 500 miliona evra.

Rukovodstvo Telekoma Srbija demantovalo je ove navode konstatujući da su akvizicije bile u korist tog akcionarskog društva za telekomunikacije.

Još jedna od zamerki opozicije je i plata čelnika Telekoma Srbije, koja iznosi oko 3.600 evra. 

Država u kompaniji Telekom Srbija a.d. ima 58,11 odsto akcija, građani Srbije poseduju 14,95 odsto kapitala, bivši i sadašnji radnici 6,94 odsto, dok su 20 odsto akcije tog preduzeća.

Od 2007. Telekom Srbija vlasnik je 65 odsto Telekoma Srpske iz Banjaluke kojim pokriva celu teritoriju Bosne i Hercegovine, kao i 51 odsto M:tel d.o.o. Podgorica gde je 49 odsto tog operatora mobilne telefonije iz Crne Gore u vlasništvu Telekoma Srpske. Zvaničnici Srbije Telekom označavaju kao jedno od najprofitabilnijih srpskih preduzeća.

Zvaničnici Srbije Telekom označavaju kao jedno od najprofitabilnijih srpskih preduzeća.

Srbija je od 2010. godine dva puta bezuspešno pokušavala da proda Telekom Srbija. Prvi put za vreme vlade premijera Mirka Cvetkovića i Demokratske stranke, a drugi tokom vladavione Srpske napredne stranke aktuelnog predsednika te partije i države, tada premijera Aleksandra Vučića, 2015. godine.

Prvi put ponuđen je po ceni od 1,4 milijarde evra za 51 odsto kapitala ali je prodaja propala jer je Telekom Austrija bio spreman da plati samo 1,1 milijardu, dok i u drugom pokušaju država nije bila zadovoljna ponudom.