Evropski savet sastaje se u vezi razvoja situacije u Belorusiji

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel (Charles Michel) sazvao je samit lidera država Evropske unije (EU) kako bi raspravljali o situaciji u Belorusiji. Samit je zakazan za sredu 19. avgusta, a biće održan u formatu video konferencije.

"Narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i slobodno bira svog vođu. Nasilje nad demonstrantima je neprihvatljivo i ne može se dozvoliti", poručio je Mišel na Twitteru.

Radnici u Belorusiji planiraju da nastave s pritiskom na predsednika Aleksandra Lukašenka pozivanjem na današnje štrajkove (17. august), više od sedam dana nakon što je na spornim predsedničkim izborima dobio šesti uzastopni mandat.

Istovremeno, Lukašenko je danas izjavio da bi pristao da deli vlast i da se izvrše izmene Ustava, ali da nije spreman da to uradi pod pritiskom demonstranta, javila je agencija Belta, prenosi Reuters.

Lukašenko je rekao da je već u toku rad na mogućim izmenama Ustava koje bi mogle dovesti do podele vlasti, navodi se u agencijskom izveštaju.

Rekao je da neće biti novih predsedničkih izbora uprkos pozivima iz redova opozicije i sa velikih antivladinih protesta.

"Nikada ne treba da očekujete od mene da uradim nešto pod pritiskom. Neće biti novih izbora", izjavio je Lukašenko.