EU i AstraZeneca postigle dogovor o nabavci buduće vakcine protiv COVID-19

Britanska farmaceutska kuća AstraZeneka saopštila je da je postigla dogovor sa Evropskom unijom (EU) o 400 miliona doza svoje potencijalne COVID-19 vakcine, sa mogućnošću nabavke i do tri milijarde doza, saopštila je AstraZeneka, a prenela agencija Rojters.

Sporazum čiji detalji nisu javno saopšteni, zasniva se na ranijem sporazumu iz juna između AstraZeneke i evropskog saveza za vakcine koji predvode Nemačka, Francuska, Italija i Holandija, naveo je Rojters.

„Sa skorim početkom proizvodnje u okviru našeg evropskog lanca, nadamo se da će vakcina ubrzo biti široko dopsupna, sa prvim dozama već do kraja 2020. godine“, izjavio je kompanije AstraZeneka Pascal Soriot.

Evropska komsija (EK) je ranije danas takođe saopštila da je postigla dogovor sa kompanijom AstraZeneka o 300 miliona doza.

Izvršno telo EU, koje pregovara u ime 27 njenih članica, saopštilo je u petak da dogovor uključuje i kupovinu 100 miliona dodatanih doza, ako se dokaže da je vakcina bezbedna i efikasna, javlja agencija Rojters.

Dogovor je na svom tviter profilu potvrdila i predsednica (EK) Ursula Von der Leyen.

Ovo je prvi ugovor EU o kupovini vakcine protiv COVID-19 unapred.

„Danas, nakon sedmica pregovora, imamo predugovor o kupovini potencijalne vakcine“, rekla je komesarka za zdravlje EU Stela Kiriakides.