Telekom Srbija najavio da će tužiti „Junajted grupu“

Telekom Srbija

Kompanija Telekom Srbija tužiće „Junajted grupu“ (United Group, UG) zbog negativne kampanje kojoj je izložena već dve godine kroz medije koji rade pod kapom ove kuće, izjavio je Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekoma.

"Tužba će biti podneta u Srbiji, ali i pred međunarodnim sudovima. Svi će imati mogućnost da dokažu tvrdnje iznete u prethodnom periodu", poručio je Lučić na konferenciji za medije o poslovanje Telekoma Srbija.

"U prethodna tri - četiri meseca neprestano se prave prilozi protiv Telekoma, a nama se ne da mogućnost ni da odgovorimo", kaže Lučić i dodaje da Junajted grupa koristi svoje resurse protiv "Telekoma".

Sve poslovne odluke Telekoma i naš cilj da budemo lider na ovom području neskriveno frustrira konkurenciju, rekao je generalni direktor Telekom Srbija Predrag Ćulibrk. On je ocenio da sredstva Telekoma nisu javna svojina, dok je jedan od njegovih saradnika, direktor Vladimir Lučić, istakao da je vrednost Telekoma trenutno više od dve milijarde evra.

“Oni su zabrinuti za svoj poslovni uspeh, što razumemo. Ono što ne razumemo jeste da je izgleda na delu sprega političkih i poslovnih interesa protiv Telekoma Srbija”, naveo je Ćulibrk na konferenciji za novinare predstavaljući poslovanje te kompanije.

Lučić je saopštio je da će po svim projekcijama 2023. godine Telekom Srbija vredeti minimum četiri milijarde evra, a verovatno i više.

“Sadašnja vrednost je više od dve milijarde evra, nivo zaduženosti je u evropskom proseku” naveo je Lučić.

Komenatarišući navode Jelisavete Vasilić, članice Saveta za borbu protiv korupcije, savetodavnog tela Vlade Srbije, o tome da je Telekom javna svojina, generalni direktor Predrag Ćulibrk je naveo da “ne treba biti veliki pravnik ni advokat da bi se znalo da je njena teza pogrešna”.

“Sredstva Telekoma nisu ni pruge, šume, vode, dakle nisu javna svojina. Telekomova sredstva su u svojini kompanije. Država kao većinski vlasnik bira rukovodstvo, kao i u drugim državama Evrope gde je vlasnik država” naveo je Ćulibrk.

Ćulibrk: Otimanje mikrofona Mariniki Tepić - ništa strašno

Upitan da li će nešto preduzeti protiv jednog od direktora Telekoma, Draška Markovića, koji je napao funkcionerku Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić, Ćulibrk je ocenio da nije pametno to što je uradio.

“Nije pametno to što je uradio, ali mislimo da se ništa strašno nije desilo. On nije vređao Mariniku Tepić ni po jednom osnovu, pa samo mogu da kažem da je Tepić bila juče ponovo u dvorištu Telekoma, tu radi 2000 ljudi, uznemireni su zbog prisustva novinara ali… radićemo svoj posao, fokusiraćemo se na rezultate, neće gospođu Tepić niko dirati” rekao je Ćulibrk.

Mariniku Tepić je je 10. avgusta verbalno napao direktor ljudskih resursa Telekoma Srbija Draško Marković, inače, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP), dodajući da je njihovom snimatelju iščupan mikrofon prilikom konferencije za novinare ispred poslovne zgrade Telekoma, koja je snimana za „Fejsbuk“.

Kritikujući poslovanje Telekoma, poslanica opozicione Stranke Slobode i pravde Marinika Tepić je tada, kao i pet dana ranije, na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade Telekoma, izjavila da je Telekom „pojeo sebe zahvaljujući bratiji i partiji, održavajući rejting vođi“ i da ne vredi ni jedan evro.

Glavni zahtev potpredsednice SSP je da se pod hitno osnuje nezavisna stručna komisija, koja bi obavila nadzor nad poslovanjem Telekoma i nad finansijskim transakcijama, kao i da javnost čuje izveštaj državnog revizora o poslovanju ove kompanije.

Potpredsednik opozicione Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić pozvao je krajem januara tužilaštvo da "ispita ulogu" državnog revizora Duška Pejovića u transakcijama kojima je Telekom Srbija iz državnog budžeta za 500 miliona evra kupio nekoliko kablovskih operatera po višestruko većim cenama, kao i ulogu Nadzornog odbora Telekoma koji je odobrio te akvizicije.

"Telekom je u poslednjih godinu i po dana kupio firmu Kopernikus technology za 195 miliona evra, iako je ta firma vredela svega 10 miliona evra, jer je imala imovinu od 40 miliona evra, ali i dugove od 30 miliona evra. Radijus vektor je kupljen za 110 miliona evra, a vredeo je tek 4,5 miliona, jer je imovina tog preduzeća vredela 14 miliona, ali i dugove od 9,5 miliona", rekao je tada Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Na pitanje novinara koliko je porastao dug Telekoma jer je trenutno zaduženje prema bankama 1,152 milijardi evra, Ćulibrk je odgovorio da i ne kriju da su se zadužili.

“Naravno da smo se zadužili, ništa ne krijemo. Imamo veliko poverenje banaka. Sve naše investicije su dobro tempirane i fokusirane. Svi naši potezi su na korist kompanije i Srbije” istakao je on.

Konsolidovani poslovni prihod u 2019. godini, kako je saopšteno, porastao je 6,6 odsto na 133,7 milijardi dinara, pre svega usled rasta segmenta multimedije (skok od 43,8 odsto), dok je segment mobilne telefonije zabeležio neznatan rast od 1,2 odsto.

Telekom Srbija ima velike planove u dijaspori

„Jedina smo kompanija u kojoj država ima akcije, a koja posluje u EU. Imamo mobilnog operatera u Austriji, gde ćemo uskoro postati i internet provajder. Cilj nam je da proširimo naše poslovanje na Nemačku, Švajcarsku, i kasnije SAD i Kanadu“,naglasio je Lučić.

Sve to, kako dodaje, doprineće izuzetnom rastu prihoda, profitabilnosti i vrednosti Telekoma.

Prihodi Telekoma u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i dijaspori rastu svake godine, a ako se trend nastavi 2023. bi operativni profit bio preko 700 miliona evra, kazao je on.

Ukazao je da će broj televizijskih korisnika preći dva miliona, što je daleko više od prvobitne ambicije.

Najavio je da Telekom želi da investira u digitalne servise, i da će, kao internet lider, biti okosnica razvoja u Srbiji.

„Telekom se nalazi na pravom putu pravljenja izuzetno jakog regionalnog lidera“, podvukao je Lučić.

Telekom je, rekao je on, uspeo da negativan trend, sa kojim se suočavao u prošlosti, preokrene u pozitivan.

Na osnovu toga, dodaje, postignuti su rekordni rezultati po pitanju prihoda u prošloj godini.

„Imamo izuzetan tržišni rast televizijskih i internet korisnika. U odnosu na našu konkurenciju United grupu (UG), imali smo manji udeo za 30 odsto, a ove godine smo prvi na tržištu. Cilj je da Telekom, u zemljama u kojima posluje, bude broj jedan u svim klasičnim telekom uslugama – televizija, mobilna i fiksna telefonija. Na dobrom smo putu da to realizujemo u Srbiji, Crnoj Gori i BiH“, kazao je Lučić.

Istakao je je da su akvizicije bile dobar poslovni potez.

Ukazao je i da je u svim zemljama u kojima posluje Telekom Srbija jedini konkurent United grupa, te ako je njihova strategija pravljenje sopstvenih kanala u cilju zadržavanja korisnika, zašto bi se to osporavalo Telekomu.

„Naše tržišno učešće raste, a to je rezultat pravilnog investiranja. Očigledno je da se, kako mi rastemo, intenzivira i pritisak na našu kompaniju. Potpuno je jasno da jedna interesna grupa želi da zaustavi Telekom u svom razvoju. Ali u tome neće uspeti. Stvorićemo od Telekom Srbije regionalnog lidera na koji će biti ponosni naši akcionari i radnici“, zaključio je Lučić.