Pompeo u Sloveniji, potpisana izjava o 'bezbednoj mreži 5G'

Američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare na Bledu, Slovenija

Šef američke diplomatije Majkl Pompeo koji je na turneji po istoku Evrope, i slovenački premijer Janez Janša založili su se danas na Bledu za jačanje transatlantskog partnerstva i zajednički rad na kibernetičkoj bezbednosti i energetskoj politici, prenela je agencija Hina.

"Danas smo razgovarali o jako važnim temama i o straškom partnerstvu naše dve države", rekao je Pompeo novinarima.

Državni sekretar SAD je sa slovenačkim ministom spoljnih poslova Anžetom Logarom potpisao bilateralnu izjavu o bezbednosnim uslovima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.

"Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, a današnjim potpisivanjem sporazuma o kibernetičkoj bezbednosti štitimo i ljudska prava", rekao je Pompeo.

On je naglasio i važnost stabilne energetske mreže i energetske nezavisnosti.

"Izvori energije moraju biti diversifikovani, a SAD žele da obezbede čistu energiju za Slovence", kazao je Pompeo.

Uoči današnjeg sastanka slovenački mediji su najavljivali da će Pompeo i Janša razgovarati i o mogućnosti uključivanja SAD u program izgradnje novog bloka nuklearke u Krškom, i o slovenačkoj kupovini američkog tečnog gasa.

Janša je danas novinarima rekao da Slovenija želi da postane "verodostojan partner u NATO" i da sa SAD "nastavi politiku koja je omogućila pad 'Gvozdene zavese' i Berlinskog zida".

Dodao je da Evropu i SAD čekaju "izazovi koji nisu ništa manji od onih pre više decenija" i da će Slovenija, kao predsedavajuća Saveta Evropske unije u drugoj polovini sledeće godine raditi na jačanju transatlantskog partnerstva.

Slovenački premijer je govoreći o opasnosti od kibernetičkih napada, rekao da su SAD "jedina silu zapadne civilizacije koja je sposobna da se suoči sa novim oblicima pretnji bezbednosti".

Američka novinska agencija AP izveštava s Bleda da je glavna tema posete Pompea Sloveniji da se kineske kompanije, poput "Huaveja", eliminišu iz izgradnje brze bežične mreže.

U Sloveniji koja je, posle Češke, druga od četiri stanice tokom njegove turneje po Srednjoj i Istočnoj Evropi, Pompeo je sa slovenačkim zvaničnicima potpisao zajedničku deklaraciju o "Bezbednosti čiste mreže 5G" čiji je cilj da u Sloveniju ne dođu "nepouzdani prodavci telekomunikacija" - piše AP.

"Slobodne zemlje moraju se zajedno suprotstavljati autoritarnim pretnjama", rekao je Pompeo.

Pompeo, podseća AP, vodi američku kampanju širom Evrope i drugde protiv "Huaveja" i drugih kineskih kompanija koje administracija američkog predsednika Donalda Trampa optužuje da osetljive podatke i lične informacije predaju kineskoj službi bezbednosti.

Ta kampanja je delimično uspešna, ali ju je prihvatila saveznica u NATO-u, Slovenija koju danas potpisana deklaracija obavezuje na "zaštitu privatnosti i ličnih sloboda građana Sjedinjenih Država i Slovenije".

"Plima se okreće protiv Komunističke partije Kine i njenih napora da kontroliše informacije", rekao je Pompeo na Bledu.

Slovenija je prošlog meseca predstavila komercijalnu mrežu 5G sa švedskim telekomunikacijskim gigantom "Eriksonom" kojeg Pompeo i drugi američki zvaničnici često pominju kao "verodostojnu" alternativu za "Huavei".

Pompeo je, prenosi AP, sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom i premijerom Janšom razgovarao i o energetskoj sigurnosti.

SAD, piše agencija, žele da Evropu odvoje od njene zavisnosti od ruske nafte i gasa i pokrenule su mnoge inicijative širom tog kontinenta za diversifikaciju evropskih izvora energije. Ponuđena je i prodaju američkog goriva Evropi uz promociju i nuklearne energetike.

Pompeo je u Sloveniju, podseća AP, stigao iz Češke, gde je "mlade demokratije u regionu" pozvao da "prigrle svoje teško osvojene slobode i suprotstave se pretnjama Rusije, a naročito Kine" koja je, kako je rekao, "po mnogo čemu opasnija od bivšeg Sovjetskog Saveza".

"Komunistilka partija Kine je već upletena u naše ekonomije, našu politiku, naša društva na način na koji Sovjetski Savez nikada nije bio", rekao je Pompeo češkim poslanicima i da Kina vodi "kampanje prinude i kontrole", utiče na političare i snage bezbednosti, "krade industrijske podatke" i "koristi ekonomskih poluge da bi ugušila slobodu".

Kina je, zaključuje AP izveštaj, optužila Sjedinjene Države da "tlače kineske kompanije" tvrdnjama da su njeni dobavljači telekomunikacione opreme "Huavei" i ZTE "pretnja državnoj bezbednosti".