NVO: Vlada Srbije da objavi cenu izgradnje dve kovid bolnice

Kamen temeljac za izgradnju kovid bolnice položen je u kasarni "Rasina" Kruševcu (10. avgust 2020)

Nevladin Toplički centar za demokratiju i ljudska prava zatražio je od Vlade Srbije "detaljne" informacije o troškovima radova na izgradnji kovid bolnica u zemunskom naselju Batajnici i Kruševcu.

"Pozivamo vladu da ovog puta bude hrabra i snažna, kao što je odgovorna i brižna. Pa da uprkos svemu, izađe pred građane sa tačnim podacima, koliko god im to nikad ne bilo lako", naveli su iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Prethodno su i u Batajnici počeli radovi na izgradnji kovid bolnice sa oko 1.000 ležajeva koji bi, po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, trebalo da budu završeni do 1. decembra.

"Pravimo vrhunsku bolnicu sa najmodernijim uređajima, 200 jedinica intenzivne nege, 804 poluintenzivne, to će biti najznačajnija bolnica za kovid pacijente“, rekao je Vučić 1. avgusta, tokom posete gradilištu kovid-bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" Zemunu.

Tom prilikom je novinarima rekao da će samo izgradnja zgrade koštati između 27 i 28 miliona evra, dodao da će bolnica koštati više kad se ubaci sva oprema, a pomenuo je i izgradnju pristupnih puteva budućoj bolnici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, zajedno sa ministrima zdravlja i odbrane, 15. avgusta prisustvovala početku gradnje kovid bolnice kapaciteta 500 ležajeva, na lokaciji kasarne "Rasina" u Kruševcu, koja će, kako je najavljeno, biti završena do 15. decembra.

Brnabić je istakla da je investicija vredna 1,72 milijardi dinara (14 627 504 evra).

Poručila je da se bolnica gradi za eventualni drugi talas kovida u Srbiji, koji se očekuje na jesen i zimu.

"Spremamo se za to, gradimo nove bolnice, gradimo laboratorije za PRC testiranje, podižemo kapacitete za uspešnu borbu protiv strašnog i nevidljivog neprijatelja", rekla je Brnabić i dodala da će multifunkcionalna bolnica i kada bude pobeđena korona ostati za građane Srbije.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobila odgovor Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja o tome koliki će biti ukupni troškovi izgradnje ove dve bolnice.