Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv Predraga Bastaha za zločin protiv čovječnosti

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) podigao je optužnicu protiv Predraga Bastaha, rođenog 1953. godine, državljana BiH i Republike Srbije.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unuatrnjih poslova (MUP) Republike Srpske, Stanica javne bezbjednosti Vlasenica, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području opštine Vlasenica sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa još dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na lokalitetu “Mračni dol” (Mračnica), općina Vlasenica.

Prema navodima optužnice koju je objavilo državno Tužilaštvo, Bastah je vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i uz prijetnju oružjem usmjeravao žrtve koje su se nalazile u autobusu na mjesto gdje su ubijane, a žrtve su prethodno dovezene autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici i iz logora Sušica.

Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Navodi iz optužnice će se dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, od čega dva stručna vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pred sudom BiH već se vodi se postupak za zločine počinjene na području općine Vlasenica protiv Mantae Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića.

Oni se prema optužnici terete da su od sredine aprila 1992. godine pa do kraja marta 1993. godine „u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva općine Vlasenica.

Napadi su motivirani na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenjih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja“, navedeno je u optužnici.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 2. oktobra 2019. godine