Borrell: EU će temeljito preispitati odnose s Bjelorusijom

Policija prolazi pored mjesta na kojem je poginuo prosvjednik tijekom prosvjeda, Minsk, 11. kolovoza

Šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je da će EU temeljito preispitati svoje odnose s Bjelorusijom i ocijenio da predsjednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodnij ni pošteni.

"Ocijenit ćemo poteze bjeloruskih vlasti i provesti duboko preispitivanje odnosa EU s Bjelorusijom", rekao je Borrell.

Ocijenio je da su građani Bjelorusije pokazali da žele promjenu i pozvao vlasti u Minsku da počne dijalog sa svim dijelovima društva.

On je kazao da EU razmatra moguće poteze protiv osoba koje su umiješane u obračun bjeloruske policije s prosvjednicima nakon predsjedničkih izbora održanih u nedjelju (9. kolovoz) ili protiv dužnosnika koji su možda utjecali na glasovanje.

"To bi, između ostalog, moglo obuhvatiti poduzimanje mjera protiv odgovornih za nasilje, neopravdana uhićenja i falsificiranje rezultata izbora", naveo je Borrell.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Bjelorusiji i uvela sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mjere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio skupinu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 posto glasova, a vodeća oporbena kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja oko 10 posto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobijedio Lukašenko, predsjednik države od 1994. godine, dovelo je do prosvjeda prethodne dvije večeri (9. i 10. kolovoz) i teških sukoba policije i prosvjednika. Jedan prosvjednik poginuo je tijekom sukoba, a deseci su ozlijeđeni.

Tihanovskaja, koja je prvotno odbila priznati rezultate glasovanja, izjavila je da se sklonila u Litvu i pozvala pristalice da prekinu s prosvjedima.

Vaš browser nepodržava HTML5

Bjelorusija: Najveći protesti opozicije