Washington zabrinut zbog novih napora Rusije da utječe na rad stranih medija

Mike Pompeo

Američki državni tajnik Mike Pompeo kaže da je Washington "duboko zabrinut" zbog novih napora Rusije da utječe na rad stranih medija koji tamo posluju.

U izjavi objavljenoj 10. kolovoza, Pompeo je rekao da će nedavni nacrt naredbe, koji je objavio ruski regulator za državne medije, "nametnuti nove teške zahtjeve" Radiju Slobodna Europa / Radio Liberty (RFE/RL) i Glasu Amerike (VOA), za koje je rekao da su se već suočili s "značajnim i nepotrebnim ograničenjima".

"I dalje smo uznemireni trenutnim suzbijanjem neovisnih medija u Rusiji i pozivamo Rusiju da održi svoje i obveze OESS-a (Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi) prema slobodi izražavanja", rekao je Pompeo pozivajući se na Organizaciju za sigurnost i suradnju u Europi.

Ruski savezni regulator za medije Rozkomnadzor u srpnju je izdao nacrt naredbe kojom će se od svih medijskih kuća, registriranih kao "strani agenti", zahtijevati da utvrde tu činjenicu u objavljenim ili emitovanim materijalima.

Novom bi se naredbom dopunio zakon iz 2017. o proglašenju stranih medija koji se financiraju izvana - "stranim agentima". Nakon što je taj zakon usvojen, Ministarstvo pravosuđa navelo je VOA-u, nekoliko servisa RFE/RL-a i Current Time kao "strane agente". Current Time je mreža na ruskom jeziku koju vodi RFE/RL u suradnji s VOA-om.

U slučaju ne pridržavanja onoga što naredna propisuje, pojedincima može biti izrečena kazna do 100.000 rubalja (1.400 dolara) ili 15 dana pritvora. Organizacije bi mogle biti novčano kažnjene do pet milijuna rubalja (70.000 dolara).

Vršiteljica dužnosti predsjednice RFE/RL-a Daisy Sindelar izjavila je 23. srpnja kako je predložena naredba namijenjena daljnjem ograničavanju medija u Rusiji i ulijevanju straha u njihovu publiku.