U BiH devet smrtnih slučajeva od korone, 282 novozaraženih

Entitetske zdravstvene institucije, nadležne za praćenje korona virusa, navode da je u posljednja 24 sata testirano više od hiljadu uzoraka, 282 osobe su pozitivne na korona virus.

U entitetu Federacija BiH testirano je 759 uzoraka, od kojih je 198 pozitivno na korona virus. Preminulo je pet osoba.

Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH ukupno je testirano 92.390 uzoraka, a korona virus potvrđen je kod 8.026 osoba, od kojih je više od 4.300 do danas oporavljeno.

Na području entiteta Republika Srpska u protekla 24 sata testirana su 292 uzorka, a kod 84 osobe potvrđen je korona virus.

Među potvrđenim slučajevima najveći broj je u Palama – 16, i u Banjaluci – 15 novozaraženih.

„Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Republici Srpskoj je 5.429, od toga 55,42 procenta su osobe koje su se već oporavile od ove infekcije, tako aktivnih slučajeva imamo 2.420. Kada govorimo o smrtnim slučajevima, u prethodna 24 časa su registrovana četiri smrtna slučaja. Moram naglasiti da je među smrtnim slučajevima jedna osoba koja je 1985. godište i koja nije imala nikakvih hroničnih oboljenja“, navodi Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Instituta navode da u posljednje vrijeme raste broj hospitalizovanih pacijenata, a povećan je i procenat osoba s težom kliničkom slikom.