Vučić protiv prisustva srpskih predstavnika na proslavi 'Oluje'

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne može da podrži prisustvo srpskih predstavnika na proslavi hrvatske vojne akcije "Oluja" u Kninu, ali je dodao da su možda njihovi argumenti jači, uz konstataciju da on to za sada ne vidi.

On je novinarima u Batajnici, gde je položio kamen-temeljac za novu COVID bolnicu u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija", rekao da je to preneo i predsedniku SDSS-a (Samostalna demokratska srpska stranka) Miloradu Pupovcu, ali i da tim povodom neće reći nijednu težu reč.

"Ne želim da dođe do srpsko-srpskih teških reči ili zida i sankcija na Drini. Ja ću se držati toga, a nisam oduševljen ovim potezom. Ali oni tamo žive i imaju svoje ideje, možda su njihovi argumenti jači od naših", zaključio je Vučić.

Milorad Pupovac je 31. jula izjavio da još nije donesena definitivna odluka o odlasku predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića, koji je i potpredsednik Vlade, u Knin na obeležavanje hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja".

"Za nas je važno da Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavanu stradanje srpskog naroda i tragediju zbog ostvarenja najtežeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata", rekao je Vučić i najavio da će biti podignuto spomen obeležje, kao i na Petrovačkoj cesti gde je bombardovana kolona izbeglih.

Vučić je u odgovoru na novinarsko pitanje rekao da se ne meša u posao ljudi iz Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje prava novca, koja je pre nekoliko dana napravila spisak nevladinih organizacija i pojedinaca i od banaka tražila uvid u njihove finansijske transakcije.

"Oni moraju da rade svoj posao… imali smo velike probleme sa 'sivom' listom FATF-a (Financial Action Task Force on Money Laundering, Međuvladino telo za borbu protiv pranja novca)… a već su i četiri ministra u proveri", rekao je Vučić.

Srbija je u izveštaju FATF-a, koji je objavljen krajem februara 2018. godine, svrstana među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom, zbog čega je stavljena pod pojačani nadzor.

Iz FATF-a je 21. juna 2019. godine ocenjeno da je Srbija ispunila zahteve koji se tiču borbe protiv pranja novca i sprečavanja finansiranja terorizma, zbog čega je skinuta sa te liste.

Vučić je rekao da je veoma važno da se provere svi i da bi želeo da bude u prvih deset čija imovina će se proveriti prema Zakonu o poreklu imovine.

"Za mene je važno da niko ne može da bude iznad zakona… ne interesuju me hajke i harange koje neki vode… ne razumem tu nervozu, niko ne vodi nikakvu istragu, samo se proveravaju podaci", kazao je.

Odgovarajući na pitanje o predloženom Zakonu o vrednostima OVK-a (Oslobodilačke vojske Kosova, UCK), Vučić je rekao da su "oni (su) pripremili taj zakon protiv Srba" i dodao da je video kratku izjavu američkog ambasadora u Prištini, Filipa Kosneta.

Kosnet je 29. jula na svom tviter nalogu objavio da je predloženi zakon o vrednostima OVK-a "pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK-a" i da se njime "kriminalizuje (se) sloboda govora, zastrašuju (se) građani.

Vučić je rekao da "oni time hoće da uvedu verbalni delikt, da nateraju Srbe da misle kao oni, a ako kažu nešto drugo – mogu da odu u zatvor". Dodao je da će to samo još više homogenizovati Srbe na Kosovu.