Parlament Federacije BiH o izmjenama Zakona o radu, radnici negoduju

Zgrada Parlamenta Federacije BiH

U Sarajevu je u utorak 28. jula počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Predloženo zakonsko rješenje izazvalo je negodovanje u javnosti, a Savez samostalnih sindikata BiH održao je protestnu šetnju, zahtijevajući njegovo povlačenje.

Zakon, naime, predviđa da radnici mogu raditi 72 sata sedmično, odnosno šest dana po 12 sati, čime se, tvrdi Sindikat, derogira pravo radnika na sedmični odmor.

“Za 72 sata rada sedmično mogu dobiti minimalnu platu koja, prema tumačenju pojedinaca iz Vlade FBiH iznosi 406 KM (203 eura). Međutim, nema definisane minimalne plate u FBiH. Ukoliko neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada radniku isplati 200 KM (100 eura), nećete imati nijedan pravni akt da ga tužite”, upozorio je juče predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedin Šatorović.

Istog dana kada je održan protest oglasili su se i iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH. Oni od zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH traže da usvoje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, jer je to, kako kažu, u interesu radnika i očuvanja radnih mjesta, poslodavaca, privrede i društva u cjelini.

Ukoliko zastupnici u Federalnom parlamentu u utorak usvoje predloženi zakon, sindikat je najavio i nove mjere, koje uključuju i generalni štrajk na području Federacije.

Zastupnici će danas razmotriti i Informaciju vezanu za posljedice djelovanja epidemije COVID-19 na privredu, s aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, pojedinih grana privrede, stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu u Federaciji BiH.