Svjetska zdravstvena organizacija donirala zaštitnu opremu BiH

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) putem svog Regionalnog ureda za Evropu donirala je u ponedeljak 27. jula 1 000 zaštitnih vizira I 20 000 zaštitnih maski kao pomoć Bosni i Hercegovini (BiH) u borbi protiv pandemije novog korona virusa.

Pomoć je uručio Viktor Olsavszky, direktor regionalnog ureda SZO a pomoć je primila ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević.

Misije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Ujedinjenih nacija (UN) u BiH izrazile su u nedjelju 26. jula zabrinutost zbog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji, te su pozvali vlasti da povećaju testiranja i praćenje kontakata kako bi obuzdale epidemiju.

U zajedničkoj izjavi su naveli da su ˝zabrinuti izvještajima zdravstvenih ustanova širom BiH o dostizanju krajnjih granica kapaciteta s posljednjim oštrim rastom broja COVID-19 slučajeva˝.

Iz UN-a I SZO su podsjetili da je od početka epidemije uz podršku mnogih međunarodnih donator BiH dostavljeno više od 2 miliona komada lične zaštitne opreme, više od 40.000 testova i blizu 15.000 zaštitnih odijela, uz mašine za obradu testova, ventilatore, EKG i rendgen aparate. Istakli su I da se radi na dostavljanju još oko 2 miliona komada zaštitne opreme.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od početka pandemije do sada u BiH testirano je preko 132.000 uzoraka od kojih je infekcija korona virusom potvrđena u 10 498 slučajeva.

Do sada se od infekcije oporavilo ukupno 4.930 osoba dok je 294 umrlo.