U Novom Pazaru i okolini 100 preminulih od korone od početka epidemije

Zdravstveni radnici u poljskoj vojnoj bolnici u Novom Pazaru, 23. jul 2020.

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru je od početka epidemije preminulo 100 građana koji su bili pozitivni na korona virus, a 54 preminulih u tom periodu nije bilo zaraženo, saopštio je Štab za vanredne situacije u Novom Pazaru 25. jula.

Kako se navodi u saopštenju, među preminulima od posledica zaraze korona virusom 81 pacijent je iz Novog Pazara, 12 je iz Sjenice i sedam iz Tutina.

Ove opštine u Sandžaku, na jugozapadu Srbije, su među žarištima korona virusa i u njima je na snazi vanredna situacija.

Broj preminulih od korona virusa u ovim opštinama saopšten je nakon naredbe Štaba za vanredne situacije da bolnica u Novom Pazaru dostavi podatke. U bolnici u Novom Pazaru je regionalni COVID-19 centar.

Podsetimo, deo građana je u Novom Pazaru i susednim opštinama protestovao je u više navrata od početka zdravstvene krize izazvane epidemijom, tražeći da se saopšte podaci o broju zaraženih i preminulih od korona virusa. Te podatke tražili su i od premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji su bolnicu u Novom Pazaru posetili 30. juna.

Vaš browser nepodržava HTML5

Zvižduci za predstavnike vlasti Srbije u Novom Pazaru

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je 20. jula da lokalna samouprava ne krije podatke o broju preminulih od COVID-19 u ovom gradu i da će uskoro biti formirana nezavisna komisija koja će utvrditi tačan broj i obavestiti javnost.

Protest dela građana u Novom Pazaru je održan i danas (25.jul), okupljeni su sa pištaljkama i transparentima tražili "punu istinu o broju umrlih i inficiranih korona virusom", smenu Kriznog štaba, smenu koordinatora bolnice Mirsada Đerleka i istragu o trošenju i korišćenju brojnih donacija iz zemlje i inostranstva.

Pedesetak okupljenih nosili su transparente na kojima je pisalo "Odgovorni pred zakon", "Spisak donacija", "Zašto hvala Vučiću", "Hvala dijaspori".

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Novom Pazaru, od početka epidemije do 25. jula korona virusom je zaraženo 1.119 građana u tom gradu i okolnim opštinama.

Iz Novog Pazara, jednog od žarišta pandemije u Srbiji