Skender Hiseni koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom

Skender Hiseni

Premijer Kosova Avdullah Hoti (Avdulah) imenovao je Skendera Hisenija (Hyseni) za državnog koordinatora za dijalog sa Srbijom.

Hiseni je u ranijim vladama bio ministar unutrašnjih te spoljnih poslova, i ministar kulture. Dolazi iz partije na vlasti - Demokratskog saveza Kosova.

Bio je član delegacije Kosova tokom pregovora o statusu između 2006-2007.

Hiseni će biti na čelu Saveta stručnjaka za dijalog formiranog početkom jula a koji funkcioniše pri uredu premijera Kosova.

Savet stručnjaka vršiće specifične analize nakon čega će davati savete premijeru oko dijaloga u zavisnosti od tema koje će se naći na pregovaračkom stolu

Takođe se očekuje da će Hiseni predstavljati Kosovo na sastanku sa Srbijom u četvrtak u Briselu a gde će, očekuje se, teme razgovora biti nestala i raseljena lica, i ekonomska saradnja.

Kako je najavio premijer Hoti u ponedeljak, koordinator za dijalog radiće na „nacrtu konačnog sporazuma o recipročnom priznanju“.

Dijalog Kosova i Srbije je nakon pauze od 20 meseci nastavljen u Briselu 16. jula. Dijalog su nastavili premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na ovom sastanku bilo je reči o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Nakon sastanka specijalni posrednik EU u dijalogu Miroslav Lajčak najavio je da će ekipe na ekspertskom nivou ove nedelje nastaviti razgovore u Briselu, dok je Hoti potvrdio da će se to desiti u četvrtak (23. jul).

Hoti je međutim u ponedeljak odbacio da se radi o tehničkom dijalogu, kako je to izjavio Vučić, i dodao da „Kosovo vodi razgovore samo o konačnom sporazumu“, koji, kako je dodao, treba da obuhvati recipročno priznanje.

Nakon najave o nastavku tehničkog dijaloga, a koji je počeo još 2011. a od 2012. se vodio uporedo i sa političkim, reagovale su opozicione partije pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova, ali i ured Predsednika Hašima Tačija, protiveći se tome uz navode da Kosovo sada treba da vodi samo politički dijalog ka konačnom priznanju.