Odobren uvoz preostalih 20 respiratora, SIPA traga za dokumentacijom 

Sporni respiratori su na aerodrom u Sarajevu iz Kine stigli 30. aprila.

Carinski postupak uvoza preostalih 20 respiratora, čiji je uvoznik kompanija “Srebrena malina” je završen u ponedjeljak, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (BiH) Ratko Kovačević.

On je rekao da je danas (ponedjeljak, 13. juli) stigla preostala važeća dozvola za uvoz tih respiratora od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, dok su svi ostali dokumenti već bili tu kao i to da je PDV na uvoz plaćen te je tako carinski postupak završen.

S obzirom na to da je direktor te agencije, Aleksandar Zolak, jedan od osumnjičenih u predmetu “Respiratori”, na upit RSE ko je potpisao dozvolu ispred Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Kovačević je rekao da nije upoznat o tome.

Istovremeno danas u predmetu “Respiratori” pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše određene pretrese.

“Po nalogu tužilačkog tima i uz naredbu Suda BiH, vrše se određeni pretresi u potrazi za dokumentacijom u predmetu “Respiratori”, potvrdio je za RSE portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH od početka maja vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite (FCUZ) preko firme "FH Srebrena malina", koja se bavi uzgojem i preradom voća, nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna maraka (5,25 milona eura).

U predmetu “Respiratori”, osim Zolaka, osumnjičeni su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" iz Srebrenice Fikret Hodžić.

Poljoprivredno gazdinstvo „Srebrena malina“, čiji je vlasnik jedan od osumnjičenih Fikret Hodžić nabavila je stotinu respiratora, a po nalogu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), koji su plaćeni 10,5 miliona maraka (5,2 miliona eura) iz budžeta Federacije BiH (FBiH).

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u srijedu 27. maja.