Porodica Bitići: Vučić ima dokaze, ali ne i volju da reši ubistva braće Bitići

Građani Kosova odaju poslednju poštu braći Bitići, čija tela su pronađena u masovnoj grobnici 2001. godine (arhivska fotografija)

“Naša porodica je pre 21 godine pretrpela najveće gubitke, kada joj je vlada Republike Srbije oduzela Ilija (Yili), Agrona I Mehmeta Bitićija (Bytyqi), navodi se u saopštenju porodice Bitići medijima, povodom toga što ni više od dve decenije nisu procesuirani odgovorni za ubistvo trojice braće Bitići 1999. godine.

U saopštenju se dodaje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić već šet godina obećava vladi Sjedinjenih Država i porodici ubijene braće da će slučajeve rešiti.

Američki državljani, Ili, Agron i Mehmet Bitići koji su se borili u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, nekoliko dana pre isteka kazne zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, ubijeni su 1999. u Petrovom selu. Njihova tela su pronađena 2001. u masovnoj grobnici u tom mestu, u bazi jedinice pod komandom Gorana Radosavljevića. Ruke žrtava bile su vezane na leđima a na glavi svakog od njih bile su rane od metaka ispaljenih u potiljak, podsetila je pre godinu dana Ambasada SAD u Srbiji.

"U saopštenju porodice Bitići dalje se navodi da je Vučić u privatnim kontaktima sam uputio na Gorana Radosavljevića. Porodica dodaje da je odgovoran i Vlastimir Đorđević, bivši visoki zvaničnik srpske policije u vreme režima Slobodana Miloševića."

Đorđević je u Haškom tribunalu za ratne zločine osuđen na 18 godina zatvora za ratne zločine I zločine protiv čovečnosti protiv kosovsko-albanskih civila počinjene 1998. i 1999. godine.

Presuda Žalbenog veća Haškog tribunala u slučaju Đorđević navodi da su braća Bitići „u centar PJP (policijski centar za obuku) u Petrovom selu prebačena po Đorđevićevom naređenju”.

U izjavi upućenoj medijima porodica Bitići ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima dokaze i sposobnost da procesuira odgovorne, a da je jedino što mu nedostaje volja.

Navodi i da Vučić štiti i veliča imnoge druge ratne zločince, a da svet, uključujući i admininistraciju Donalda Trampa (Trump), zna da je to tačno.

Američka ambasada: Kasni Pravda za porodicu Bitići

I ambasada SAD u Beogradu je u saopštenju navela da pravda za porodicu Bitići kasni jer iako je prošla 21 godina "malo je napretka ka efikasnoj i temeljnoj istrazi ubistva" ovih američkih državljana.

Pravda za porodicu braće Bitići je i dalje jedan od prioriteta naših bilateralnih odnosa sa Srbijom", navela je američka ambasada povodom godišnjice ubistva braće Bitići, koja se navršava 8. jula.

'Nismo nemi, nećemo zaboraviti'

“Moja porodica želi uspeh u razgovorima između Kosova i Srbije. Ljudi obe zemlje zaslužuju bolju budućnost. Kao susedi, moramo živeti i raditi zajedno na tom cilju. Crpimo veliku nadu i snagu od mnogih Srba koji su nam pomogli da preživimo i borimo se za pravdu tokom poslednjih dvadeset i jedne godine”, stoji u saopštenju porodice Bitići.

Takođe se izražava nada da optužni predlozi protiv kosovskih lidera, predsednika Hašima Tačija (Thaqi) i Kadrija Veselija (Veseli) neće zaustaviti proces pomirenja.

“Podjednako je važno da ne sme zaboraviti činjenica da je Miloševićeva vlast bila zločinački režim koji je odgovoran za najgora masovna zlodela u Evropi posle holokausta. Oslobodilačka vojska Kosova koju su Tačii Veseli vodili sarađivala je sa Sjedinjenim Državama i NATO savezom na zaustavljanju još većih zločina”, navodi se u saopštenju za medije.

“Na ovu tragičnu godišnjicu prošlosti i sadašnjosti naše porodice, Sjedinjene Države i svet moraju se setiti da su nerešena ubistva Ilija, Agrona i Mehmeta samo znak da Srbija nikada nije želela da se pomiri sa svojom prošlošću. Dok to ne uradi, ne možemo da se pomirimo sa svojom budućnošću”, navodi se u saopštenju porodice Bitići upućenom medijima.