Ministarstvo pravde Srbije: BiH politizuje borbu protiv ratnih zločina

Zgrada Suda, Beograd, ilustracija

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je u utorak povodom protesne note koju je Bosna i Hercegovina (BiH) uputila Srbiji zbog prvostepene presude Huseinu Mujanoviću, da su shodno Ustavu Srbije javna tužilaštva i sudovi u Srbiji samostalna i nezavisna u svom radu i da postupaju, kako u skladu sa zakonima Srbije, tako i potvrđenim međunarodnim ugovorima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

"Uzimajući to u obzir, protest koji je uputila Bosna i Hercegovine predstavlja pokušaj politizacije borbe protiv ratnih zločina, koja se u Srbiji nalazi u rukama pravosudnih organa, a ne u rukama dnevne politike", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je u saopštenju navelo da "stub savremenog pravnog poretka i vladavine prava počiva na tome da nijedno krivično delo koje se ma gde izvrši ne sme da ostane nekažnjeno, a što se posebno odnosi na teške zločine protiv međunarodnog humanitarnog prava".

Naime, Viši sud u Beogradu je u ponedeljak 6. jula osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora.

Iz Ministarstva pravde navode kako je Srbija u svom Ustavu i zakonodavstvu prihvatila nezastarevanje za gonjenje krivičnih dela ratnih zločina, kao i univerzalnu nadležnost u pogledu teritorijalne primene krivičnog zakonodavstva Republike Srbije.

"Iz toga proističe da se u slučaju procesuiranja ratnih zločina primenjuje krivično zakonodavstvo Republike Srbije bez obzira da li su se isti dogodili na teritoriji Republike Srbije ili na nekom drugom mestu. Na taj način onemogućeno je izbegavanje krivične odgovornosti lica osumnjičenih za ratne zločine bekstvom u neku drugu državu ili pozivanjem na teritorijalnu primenu zakona", dodaje se u saopštenju ministarstva.

Uzimajući to u obzir, kako se navodi, zakoni Srbije su proklamovali univerzalnu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina, a naročito zločina koji su se dogodili u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije tokom devedesetih.

U saopštenju se ocenjuje i da su u skladu sa navedenim postupili i specijalizovani državni organi Srbije za suzbijanje ratnih zločina u slučaju Mujanovića.

"Za Srbiju procesuiranje ratnih zločine nije i ne može biti pitanje dnevne politike, nego pitanje vladavine prava", zaključuje se u saopštenju.