Božinović: Očekujem da Hrvatska ukine samoizolaciju za građane BiH

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović najavio je u izjavi novinarima u Zagrebu ukidanje obvezne dvotjedne samoizolacije za one koji dolaze iz BiH, a odluka bi, kako je rekao, trebala biti donesena već sutra, 30. lipnja.

„U fazi smo plesa s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. Evropska unija će vjerojatno izaći s preporukama, danas su u tijeku ti razgovori. Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granica i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u Republiku Hrvatsku na način da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera, više ne bi značilo obavezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Očekujem to najkasnije sutra,“ rekao je Božinović.

To je izjavio nakon potpisivanja bilateralnog Sporazuma o suradnji za jačanje zrakoplovne sigurnosti između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, kojeg je sa američke strane potpisao veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst.

Hrvatska je 25. juna uvela mjere dvotjedne samoizolacije za sve građane koji dolaze iz BiH zbog pogoršane epidemiološke situacije, uprkos ranijim najavama da će granice potpuno biti otvorene za turiste iz ove zemlje između 22. i 25. juna.