Zvanični Beograd bez reakcija o Tačiju i sastanku u Vašingtonu

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Za sada nema reakcije najviših zvaničnika Srbije na to kako će se optužnica odraziti na pregovore Beograda i Prištine i sastanak koji je planiran za 27. jun u Beloj kući.

Na upit RSE do sada nisu odgovorili iz Vlade Srbije, Predsedništva, Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaqi) i premijer Kosova Avdulah Hoti otakazali su putovanje u Vašington nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Tačijv, te Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

U optužnici se navodi da se Tači, Veselji , i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Zamenik predsednika opozicione Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, koji je za vreme vlasti Demokratske stranke bio na čelu tima za pregovore sa Kosovom, izjavio je kako ga Tačijeva odluka da ne ode u Vašington nakon objave optužnice ne čudi.

Navodi, međutim, kako se postavlja pitanje kako bi američka administracija mogla da vodi pregovore sa Vučićem i Tačijem "o nepoznatom planu rešavanja kosovskog pitanja".

"Samo demokratizacija i izbacivanje kriminala i zločina iz vlasti Beograda i Prištine može dovesti do pomirenja i rešenja kosovskog problema", naveo je Stefanović u saopštenju.