Vučić u Moskvi: Putin dolazi u Srbiju u oktobru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrio je da će doći u Srbiju u oktobru na otvaranje Hrama Svetog Save, izjavio je posle sastanka u Moskvi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi agencija Tanjug.

Vučić se nalazi u službenoj poseti Moskvi tokom koje će 24. juna prisustvovati vojnoj paradi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

On je zaključio da je imao veoma dobar razgovor sa Putinom o svim ključnim političkim pitanjima, a pre svega o Kosovu i celokupnoj situaciji u regionu i svetu, i naveo da je od predsednika Rusije dobio dobre analize i određene savete.

"Očekujem dalje jačanje poverenja i još bolju saradnju u budućnosti”, rekao je Vučić.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Vučiću pobedu Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima, saopštio je Kremlj nakon sastanka dvojice predsednika u Moskvi, prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da je Putin na sastanku rekao da se između dve zemlje razvijaju "veoma pragmatični, ali u isto vreme i veoma dobri saveznički odnosi".

U razgovoru sa Putinom, Vučić je ocenio da je na Zapadnom Balkanu veoma složena politička situacija i zahvalio ruskom predsedniku na "jednoznačnoj podršci životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije, posebno njene teritorijalne celovitosti i suvereniteta", saopštio je Kremlj.

Predsednik Srbije potvrdio je da će u četvrtak otputovati u Brisel na razgovore sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, a odatle u Vašington.

Na pitanje da li je tačno pisanje pojedinih medija da će se na sastanku u Vašingtonu pojaviti i američki predsednik Donald Tramp, Vučić je rekao da ne veruje u to i dodao da bi se predsednik SAD pojavio ako bi se došlo do nekog rešenja.

„Mislim da je Ričard Grenel potvrdio da će se razgovori voditi o ekonomskim odnosima“, naveo je Vučić i dodao da smatra da nije slučajnost što su Amerikanci podržali ideju „mini Šengena“ jer, kako je rekao, donosi bolji život Balkanu.

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je 15. juna da će se predstavnici Srbije i Kosova sastati 27. juna u Vašingtonu.

U poruci na društvenoj mreži Tviter koju je započeo rečenicom “Sjajne vesti”, Grenel je naveo da su tome prethodila uveravanja dve vlade o privremenoj obustavi kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, kao i zahteva za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Ukoliko neka od strana ne bude zadovoljna razgovorima u Vašingtonu – stvari će po njihovom odlasku biti vraćene na status kvo. Kako smo neprekidno ponavljali – napredak je prvo potrebno ostvariti jačanjem ekonomije. Na to smo usredsređeni. Radujem se razgovorima”, napisao je Grenel na svom Tviter nalogu.