Počelo suđenje predsjedniku Boračke organizacije RS za genocid u Srebrenici

Zgrada Tužilaštva BiH

Pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) u ponedjeljak čitanjem optužnice počelo je suđenje generalu i predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske (RS) Milomiru Savčiću, kojeg optužnica tereti za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Tužilac Tužilaštva BiH Miodrag Tomić najavio je da će tokom suđenja izvesti 97 svjedoka, dva vještaka, te iznijeti 272 materijalna dokaza.

Savčić je nakon čitanja optužbe nazvao navode Tužilaštva izmišljotinom, a njegov advokat, Miodrag Stojanović rekao je da će odbrana svoju uvodnu riječ iznijeti nakon što Tužilaštvo iznese dokaze očekujući da će iz tužilačkih dokaza biti jasnije šta se u periodu koji je obuhvaćen optužnicom dešavalo na prostoru Kasabe kada je u pitanju odgovornost Savčića. Stojanović tvrdi da u tom periodu Savčić nije bio prisutan na toj lokaciji.

"Moram priznati da sam očekivao od Tužilaštva da će biti u uvodnoj riječi konkretnijih navoda vezanih za ono što Tužilađtvo želi da dokaže u odnosu na generala Savčića. Međutim, današnja uvodna riječ pretvorila se u čitanje formulacija i fraza koje su u ovom trenutku teze na osnovu kojih se priča o počinjenju genocida i o učešću generalno Vojske Republike Srpske, bez naznake onog što se konkretno stavlja na teret i na osnovu čega je i optužen general Savčić", izjavio je novinarima Stojanović.

Optužnica protiv Savčića, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), podignuta je 31. decembra 2019. godine.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) tada je saopšteno da se optuženi Savčić tereti zbog toga što je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vosjske Republike Srpske (VRS) i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatvaranja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima.

Savčić je, kako se ističe u optužnici, optužen za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada Vojske Republike Srpske i policije, 1995. godine, na stanovništvo zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Na prijedlog Tužilaštva BiH, Sud BiH Savčiću je zabranio da obavlja dužnost predsjednika BORS-a i nastupe u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja.

Sud BiH potvrdio je 13. januara optužnicu protiv Milomira Savčića.

Izrečena mu je i zabrana napuštanja BiH i naloženo oduzimanje putnih isprava.

Savčić se 10. februara pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za koje ga tereti Tužilaštvo BiH.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) od 31. decembra 2019. Savčić je odbacio odgovornost za zločin. Tvrdi da se nije nalazio na mjestu zločina, kako je napisano u optužnici.

„U to vrijeme moja jedinica vodi intenzivna vojna dejstva na Treskavici. U Novoj Kasabi, gdje je naša kasarna, 13. jula se nalazi 12 vojnika. Oni su potpuno okrenuli priču. Ja nisam bio na toj teritoriji na kojoj Tužilaštvo tvrdi“, izjavio je Savčić za Radio Slobodna Evropa.

Savčić je tada naveo da je sedam-osam godina bio angažovan i kao istražilac na jednom predmetu Sekretarijata Haškog tribunala, te da ima čistu ratnu prošlost.