Protestne litije SPC u Podgorici, organizator saslušan

Učesnici litija okupljeni na poziv Mitropolije SPC, u glavnom gradu Crne Gore, Pogorici. 14. jun 2020.

U Centru bezbjednosti Podgorica saslušan je sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC) Mirčet Šljivančanin koji je u ime SPC prijavio organizovanje litije u Podgorici u nedjelju uveče (14. jun).

Policija se još nije oglasila povodom privođenja Šljivančanina.

Šljivančanin je u društvu advokata dobrovoljno, na poziv policije, došao u Centar bezbjednosti u Podgorici.

Prethodno, nakon tri mjeseca pauze, u više crnogorskih gradova 14. juna održane su litije Mitropolije SPC u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je Skupština Crne Gore usvojila 27. decembra prošle godine.

Zakon, kome se protivi SPC, propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom, ta imovina će se smatrati državnom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Prvi put nakon epidemije protestna litija SPC u Podgorici

Litije kojima je prisustvovalo po nekoliko stotina vjernika su održane i u Beranama, Pljevljima, Danilovgradu, Baru, Budvi. U Nikšiću su građani samoinicijativno krenuli u šetnju, iako litija nije dozvoljena. Iz Uprave policije ranije je najavljeno da će policija obezbjeđivati skupove prijavljene u skladu sa zakonom.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije najavio je prije nekoliko dana da će od 14. juna nastaviti sa litijama, uprkos mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) po kojima su u cilju sprječavanja širenja korona virusa dozvoljena javna okupljanja sa najviše 200 osoba.

Mitropolit Amfilofije na litiji u Podgorici, 14. jun

Mitropolit je predvodio litiju u Podgorici u kojoj je učestvovalo više hiljada pristalica SPC.

Nakon litije, ispred Hrama hristovog vaskrsenja, mitropolit Amfilohije je rekao da su vlasti tražille od njega i protojererja Mirčete Šljivančanina da "razagnaju (rastjeraju) narod sa Hrama".

"Neće dočekati nijedna vlast u ovoj zemlji da mi razgonimo narod", rekao je Amfilohije i dodao da je on najodgovorniji za ono što se događa na litijama.

"Neka me uhapse i u Spuž (zatvor) neka me vode, biće mi dobro da se odmorim. Ali nije dobro za njih, nije dobro za Crnu Goru da nastave sa nasiljem. Sljedeće sedmice ćemo nastaviti sabranja, sve dok ne ponište bezbožni zakon", rekao je Amfilohije.

Ponuda predsjednika i premijera

Premijer Crne Gore Dupško Marković izjavio je u petak, 12. juna, da su on i predsjednik države Milo Đukanović predložili mitropolitu Amfilohiju privremenu obustavu primjene Zakona.

Taj prijedlog, koji je pozdravila i Evropska unija, Mitropolija je nazvala neiskrenim, i ponovila da ne odustaje od litija.

Šta je prethodilo?

Litije SPC koje su počele krajem decembra prošle godine, pošto je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, prestale su u sredinom marta zbog odluke Vlade Crne Gore da zabrani javne skupove radi sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Od 2. juna, kada je proglašen kraj epidemije u Crnoj Gori je dopušteno okupljanje najviše 200 ljudi.

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović izjavio je da policija neće dozvoliti javne skupove kojima se krše te mjere.