AI: EU da ne ignorira nasilje hrvatske policije nad migrantima

Pripadnik granične policije Hrvatske kod granice sa Srbijom

Amnesty International (AI) objavio je 11. lipnja kako su – kako se navodi – „u zastrašujućoj eskalaciji policijskog kršenja ljudskih prava na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, hrvatski policijski službenici vezali i mučili skupinu izbjeglica i drugih migranata: pucali su u zrak, udarali ih metalnim palicama, pendrecima, drškama pištolja, utrljavali im kečap, majonezu i šećer u rane na glavama.“

Amnesty International svoje priopćenje temelji na iskazima šestorice migranata iz grupe od 16 Pakistanaca i Afganistanaca koje je hrvatska policija uhvatila na području Plitvičkih jezera, nedaleko granice sa BiH, u noći s 26. na 27. svibnja, ali i temeljem razgovora s liječnicima koji su ih liječili i nevladinim udrugama koje su svjedočile njihovim ozljedama, navodi se u njihovom priopćenju.

„Europska unija ne može više šutjeti i namjeno ignorirati nasilje hrvatske policije na svojim vanjskim granicama. Europska komisija mora istražiti zadnje slučajeve zastrašujućeg policijskog nasilja prema migrantima i tražiteljima azila“, navode se u priopćenju riječi zamjenika direktora Europskog ureda Amnesty International Massima Morattija.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je 11. lipnja u odgovoru na upite RSE i drugih medija odbacilo navode Amnesty Internationala.

Iz Ministarstva najavljuju da će dodatno provjeriti sve njihove navode, ali navode argumente za zaključak kako se ne radi o nasilju od strane hrvatske policije, nego o povredama koje su posljedice međusobnog sukoba među migrantima.

Naime, hrvatska policija u svom odgovoru navodi da su se – prema podacima policije Bosne i Hercegovine – 28. svibnja kod sela Šturlić, nedaleko od hrvatske granice, međusobno sukobili migranti, da je policija po dolasku na mjesto sukoba zatekla dvije osobe koje nisu pokazivale znakove života, a da je veći broj migranata u međusobnom sukobu ozlijeđen.

AI u svom izvještaju govori o Afganistancima i Pakistancima, a hrvatska policija u svom odgovoru tvrdi da „osobe koje se u svom svakodnevnom radu susreću s migrantskom populacijom dobro poznaju obrazac međusobnog obračunavanja među migrantskom populacijom, osobito između državljana Afganistana i Pakistana.“