Papa Franjo: Ne smije se tolerisati rasizam

Papa Franjo je uputio poruku stanovnicima Sjedinjenih Država, odajući počast Georgeu Floydu rekavši "da niko ne može zatvoriti oči pred rasizmom", snimljeno u Vatikanu, 3. juna 2020.

Papa Franjo se na općoj audijenciji u Vatikanu osvrnuo na višednevne proteste koji su organizovani širom Sjedinjenih Američkih Država nakon ubistva Georgea Floyda.

"Draga braćo i sestre iz Sjedinjenih Američkih Država, s velikom zabrinutošću pratim uznemirujuće socijalne nemire koji se ovih dana događaju u vašoj zemlji nakon tragične smrti Afeoamerikanca Georgea Floyda", rekao je papa.

Dodao je kako ne smijemo tolerisati i zatvarati oči pred bilo kojom vrstom rasizma ili isključivosti, a pretvarati se da branimo svetost svakog ljudskog života.

"Nasilje koje se događa posljednjih nekoliko noći je autodestruktivno i samoporažavajuće. Nasiljem se ništa ne postiže, a mnogo gubi", poručio je.

"Pridružujem se crkvi Svetoga Pavla i Minneapolisu, kao i cijelom SAD-u u molitvi za pokoj duše Georgea Floyda i svih ostalih koji su izgubili živote zbog grijeha rasizma", dodao je.

Papa se, između ostalog, pomolio za nacionalno pomirenje i mir u SAD-u.