Krivična prijava zbog napada na Trifunovića

Sergej Trifunović, maj 2020.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je da je podneta kriična prijava protiv osobe koja je u Beogradu napala lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

"Za drugo lice, iz drugog indicenta koji se desio, tužilaštvo će odrediti kvalifikaciju i da li ima mesta za nju", rekao je Stefanović za Televiziju Prva.

Sergej Trifunović napadnut je 31. maja u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu dok je sa svojom strankom sakupljao potpise za izlazak na opšte izbore u Srbiji zakazane za 21. jun.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su u nedelju uhapšene dve osobe koje su u dva izolovana incidenta učestvovale u verbalnom i fizičkom napadu na lidera opozicionog Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića u centru Beograda.

Kako se navodi u saopštenju, do narušavanja javnog reda i mira je došlo u Ulici kneza Mihaila.

“Kako se sumnja, Ž. A. (1953) udario je zatvorenom šakom, nakon kraće rasprave, Sergeja Trifunovića, a potom je u drugom izolovanom incidentu, došlo do svađe između M. Đ. (1955) i Trifunovića, bez fizičkog kontakta. Policija je sprečila veće incidente i odmah privela dvojicu muškaraca i o svemu obavestila nadležno tužilaštvo, koje će odlučiti o daljem toku postupka”, saopštio je MUP.

Janković: Pokažite toleranciju

Brankica Janković, doskorašnja poverenica za ravnopravnost, izjavila je da napad na Sergeja Trifunovća pokazuje dokle može da dovede nedopustiv govor u javnom diskursu.

"Evo do čega dovodi ta diskriminacija, stigmatizacija, označavanje ljudi neprijateljima, izdajnicima. Nije bitno da li to dolazi sa pozicije vlasti, iz opozicije, ili medjusobno u opoziciji, ili između vlasti i opozicije", rekla je Janković za Radio televiziju Srbije.

Ona je ocenila da su izbori su prilika da se pokaže međusobna tolerancija i razumevanje.