Dačić uručio povelju Novaku Đokoviću

Ivica Dačić uručuje povelju Novaku Đokoviću

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uručio je teniseru Novaku Đokoviću nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenog naroda u svetu, saopštilo je ministarstvo.

"Ove godine, imam veliku čast da povelju dodelim našem proslavljenom teniseru i živoj legendi Novaku Đokoviću, koji je dokaz da su sportisti možda i najbolji ambasadori naše zemlje u svetu", rekao je Dačić.

"Ja ću nastaviti da volim i poštujem Srbiju i svoj narod, nastaviću da poštujem i uvažavam sve druge narode sveta jer verujem da kada se misli i čine dela iz takve emocije da se nepogrešivo radi i čini prava stvar", istakao je Đoković.

Dačić je povodom Dana diplomatije govorio o značaju kompetentne konzularne službe i mreže konzularnih predstavništava Srbije širom sveta koje su, kako je ocenio, podnele najveći teret u doba pandemije korona virusa.

"U okolnostima koje su bez presedana u novijoj istoriji, većina zemalja regiona su položile ispit i pokazale zavidan nivo solidarnosti, prijateljstva i uzajamnog razumevanja", rekao je šef diplomatije Srbije.

On je naveo da je posebno važna bila odluka o uspostavljanju Zelenih koridora u regionu, što je omogućilo neometan transport medicinske opreme i osnovnih životnih namirnica.

"Najviši nivo ukupnih odnosa koji postoji između Srbije i 'tradicionalnih suseda' – Mađarske, Rumunije i Bugarske, kao i Grčke i Turske, svakodnevno je potvrđivan i tokom perioda borbe protiv COVID-19", rekao je Dačić.

Dodao je da je nastavljen "svestrani razvoj odnosa sa Ruskom Federacijom", kao i da je od prethodnog obeležavanja Dana diplomatije Srbije do danas kontinuirano produbljivano strateško partnerstvo sa Kinom.

Dačić je naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije u proteklih godinu dana bilo sprečavanje novih priznanja nezavisnosti Kosova i povlačenje postojećih priznanja.

Dan diplomatije ustanovljen je odlukom Vlade iz 2015.godine, a 29. maj određen je za datum obeležavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine.