Zenički ArcelorMittal privremeno obustavio proizvodnju

ArcelorMittal

Kompanija ArcelorMittal iz Zenice obustavila je privremeno proizvodnju zbog, kako se navodi u saopštenju za javnost, velikog pada potražnje uzrokovanog ekonomskom krizom.

"Kao industrija koja je izrazito orijentirana na izvoz u balkanske zemlje, suočeni smo sa situacijom kada su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili minimizirani, što ozbiljno utječe na našu održivost. Od početka godine, do marta, radili smo punim kapacitetom. Kako bi proizvodnja bila u skladu s potražnjom, Uprava je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na 10 dana, počevši od 19. maja 2020'', saopšteno je iz ove kompanije.

Kompanija ArcelorMittal Zenica proizvodi betonski čelik, valjane žice i proizvode od žice. U kompaniji je zaposleno oko 2.400 radnika.

Parlament Federacije BiH (Predstavnički dom 24. aprila, Dom naroda 4. maja) usvojio je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 ili takozvani korona zakon.

Tako će u Federaciji BiH, kako se navodi u Zakonu, sve kompanije koje su imale pad prihoda od minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine moći aplicirati za olakšice, čime će biti omogućena finansijska pomoć radnicima ugroženih firmi.

Više od 25.000 osoba je ostalo bez posla na području Federacije BiH, prema službenim podacima Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, u periodu od 16. marta 2020. godine do 15. maja 2020.