Tužilaštvo: Pritvorena direktorka gerontološkog centra u Negotinu

Ilustracija

Više javno tužilaštvo u Negotinu odredilo je zadržavanje Branki P. direktorki Doma za stara lica "Radost" u Negotinu, jer nije preduzela propisane i potrebne mere za sprečavanje širenja korona virusa u toj ustanovi, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) tužiteljka Ksenija Branković.

Branković je za RSE izjavila da je direktorki Doma za stara lica "Radost" određeno zadržavanje od 48 sati i da će u utorak biti saslušana u Tužilaštvu.

Na teret joj se stavlja teško krivično delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa širenjem zaraze.

Vaš browser nepodržava HTML5

Život u gerontološkom centru u vreme pandemije

Kako ja tužiteljka Branković izjavila za RSE, krivična prijava protiv direktorke negotinskog Doma za stara lica "Radost" podneta je još 30. aprila, ali je privedena tek danas, jer je i sama bila zaražena od Covida-19 i lečila se do 18. maja. Nakon dva negativna testa, Branka P. je privedena.

Više javno tužilaštvo u Negotinu je odmah po saznanju da je u domu zaraženo više lica korona virusom, podnelo zahtev Policijskoj stanici u Negotinu za prikupljanje obaveštenja.

Kako je za RSE izjavila tužiteljka Ksenija Branković, u Domu za stare "Radost" od Covida 19 zaraženo je 49 lica, a šest štićenika je umrlo.

Medicinsko osoblje i tehničari Doma za stare "Radost" u Negotinu koji su pozitivni na korona virus krajem prošlog meseca smešteni su u Nišku banju i Sokobanju i svi imaju lakšu kliničku sliku, dok je pet korisnika doma u Kliničkom centru u Nišu i jedan od njih je na respiratoru, izjavila je za Radio Televiziju Srbije 27. aprila ovlašćeno lice vlasnika doma Biljana Didić.

Krajem aprila dom je ispražnjen i ekipe ruskih stručnjaka i Vojske su ga dezinfikovale.