Njemačka i Francuska predlažu paket pomoći za EU od 500 milijardi eura

Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen i Angela Merkel u Briselu

Čelnici Njemačke i Francuske predložili su u ponedjeljak fond za oporavak od 500 milijardi eura (543 milijardi dolara) za evropske ekonomije koje je pogodila pandemija korona virusa, javlja AP.

U zajedničkoj izjavi njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron navode da će se u predloženom fondu nastojati osigurati da se budžet Evropske unije troši kako bi se pomoglo sektorima, industrijama i regijama posebno pogođenim korona virusom.

Macron je rekao da će se, prema tom prijedlogu, 27 zemalja Unije zajedno zadužiti na finansijskim tržištima i upotrijebiti 500 milijardi eura za osiguranje finansiranja najteže pogođenih ekonomskih sektora i regija.

"Predlažemo da napravimo stvarne transfere (novca) ... to je veliki korak", rekao je u ponedeljak.

Macron i Merkelova su poručili da će tražiti „brz dogovor“ o budžetu EU i predloženom fondu za oporavak, koji će vjerovatno naići na otpor "fiskalnih jastrebova" u bloku, poput Holandije.

"Zbog neuobičajene prirode krize biramo neobičan put," izjavila je njemačka kancelarka.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da pozdravlja prijedlog.

„Priznaje opseg i veličinu ekonomskog izazova s kojim se Evropa suočava, te s pravom stavlja naglasak na potrebu pronalaska rješenja u čijoj je osnovi evropski budžet."