Vulin: Crna Gora postaje izvor nestabilnosti u regionu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da episkop Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije nikada nije ni smeo da bude uhapšen i da Crna Gora postaje izvor nestabilnosti u regionu.

"To što je doživeo episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne bi smelo da doživi ne nijedno svešteno lice nego nijedan čovek koji samo poštuje zakon i koji samo radi svoj posao. Nemam nijednu zamerku na to da volite Crnu Goru. Tako i treba da bude, ali ne mogu da razumem da ljubav prema Crnoj Gori dokazujete mržnjom prema Srbiji", rekao je Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije i osam sveštenika pušteni su u noći između 15. i 16. maja iz pritvora u kojem su proveli 72 sata zbog organizovanja litije u Nikšiću na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada građana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Vulin je ocenio da vladika Joanikije nije vladika SPC, on nikada ne bi ni bio u zatvoru i "nikada ne bi osetio silu i nasilje koje pokazuje crnogorska vlast". Dodao je da mu je teško da razume da se "domovinski identitet Crne Gore dokazuje hapšenjem sveštenika SPC-a i pokazivanjem nasilja prema sopstvenim građanima koji se izjašnjavaju kao Srbi".

"Ne možete očekivati da se tako ponašate prema Srbima, a da se pravite da ste u dobrim odnosima sa Srbijom. Kako se ponašate prema Srbima, tako se ponašate prema Srbiji. Kako se ponašate prema Srbima sa kojima živite, tako očekujte i reakciju od Srbije kraj koje živite", dodao je ministar odbrane.

Rekao je i da izražava nadu da će "Crna Gora ponovo prepoznati sebe".

"Nadam se da će tako biti, jer Crna Gora postaje izvor nestabilnosti, izvor problema u čitavom regionu, bez razloga i bez potrebe. Vladiki Joanikiju želim da brzo zaboravi ovo što mu se desilo, želim da hrišćanski oprosti, ali Srbima u Crnoj Gori i Srbiji želim da ovo ne zaborave", dodao je Vulin.

Zbog pritvaranja episkopa i sveštenika u sredu uveče (13. maja) održani su protesti u Pljevljima i Nikšiću, a u sukobima pristalica SPC i crnogorske policije povređeno je 26 policajaca i privedeno više od 45 demonstranata. I naredne noći, 14. maja, održani su protesti u više crnogorskih gradova ali su prošli bez incidenata.

Demonstranti i policija u Nikšiću, 13. maja 2020

Tenzije između vlasti i SPC počele su, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Skupštini Crne Gore 27. decembra prošle godine.

Vaš browser nepodržava HTML5

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani

Zakon propisuje da verske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom koja se sagrađena do 1918. godine, a ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati imovinom državnom. Zbog usvajanja zakona organizovane su višemesečne masovne protestne litije SPC sve do 13. marta kada su zbog epidemije COVID-19 zabranjena javna okupljanja.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU