Federacija BiH spremna za sljedeći krug ublažavanja mjera

Ulični prodavac zaštitnih maski u Sarajevu, 22. aprila 2020.

Davor Pehar, direktor Instituta za javno zdravstvo Federacije BiH izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu da su se stekli uvjeti za ublažavanje restriktivnih mjera u Federaciji BiH.

"Te mjere se odnose na rad vrtića, javnog prijevoza, kafića i stomatoloških ordinacija. O tim mjerama će Federalni štab civilne zaštite raspravljati u ponedjeljak 11. maja“, kazao je kazao je Pehar na redovitoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Što se tiče rada stomatoloških ordinacija, predstavnici te struke su sami predložili mjere po kojima će raditi, svjesni epidemiološkog rizika, koje nosi njihova profesija, dodao je Pehar.

Djeca, za sada, neće u školu, jer je to veliki epidemološki rizik i o tome će se razgovarati sa nadležnim ministarstvima u idućem periodu, naglašava Pehar.

Restriktivne mjere koje se odnose na putovanja razmatrat će se krajem maja.

Do tada svi državljani BiH koji budu ulazili u Bosnu i Hercegovinu, morat će ići u samoizolaciju, kazao je Pehar.

U Federaciji BiH u proteklih 24 sata od 382 testiranih uzoraka, nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj na korona virus.​

Do sada je u tom bh.entitetu ukupno testirano 23.309 pacijenata od kojih je 993 osoba bilio pozitivno.

Ukupno se oporavilo 637 pacijenata.

Najveći broj zaraženih trenutačno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), na jugu Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), u srednjoj Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini do sada je zaraženo 2141 osoba, a preminulo je 113 osoba podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.​