Elizabeta II. povodom 75 godina od kraja rata: Nikada ne gubiti nadu

Britanci gledaju govor kraljice Elizabete II., Keele, 8. svibnja

Britanska kraljica Elizabeta II. izjavila je danas (8. svibnja) povodom 75. obljetnice pobjede u Drugom svjetskom ratu, u želji da podigne moral Britancima koji su pogođeni pandemijom korona virusa, da "nikada ne treba gubiti nadu", javio je AFP.

"U početku su izgledi bili mračni, ishod se činio dalekim a rezultat nesiguran. Međutim, nastavili smo vjerovati u ispravnu stvar i to uvjerenje nas je ponijelo. Nikada ne odustajte, nikad nemojte da gubite nadu! To je poruka na dan pobjede u Europi", rekla je kraljica u govoru koji je emitiran na BBC-ju točno u 20.00 u vrijeme kad se njen otac, kralj George VI. obratio na radiju 1945. godine.

BLOG o korona virusu

Govor je snimljen u dvorcu Windsor oko 40 kilometara od Londona, u koji su se kraljica (94) i njen suprug, princ Philip (98) povukli zbog epidemije korona virusa.

To je drugi govor Elizabete II. tijekom pandemije u kojoj je u Velikoj Britaniji preminulo više od 31.000 ljudi.

Pominjući vojnike koji su stradali u ratu, kraljica je ocijenila da je "najveća počast njima ta što su neke zemlje, nekada ukleti neprijatelji, sada prijatelji, rade rame uz rame za mir, zdravlje i prosperitet svih".

U Velikoj Britaniji su zbog epidemije otkazane sve ceremonije posvećene obljetnici završetka Drugog svjetskog rata. Britanci su pozvani da u svojim domovima odaju počast žrtvama i da zapjevaju "We'll meet again" pjesmu koju su tada vojnici pjevali za dizanje morala.